El CE Jonquerenc commemora els 20 anys de l’històric ascens al cim de l’Aconcagua

0
718

Fa 20 anys, el 13 de gener de 1991, el Centre Excursionista Jonquerenc va fer història quan una expedició de l’entitat altempordanesa es va convertir en la primera de les comarques gironines a fer el cim de l’Aconcagua, la muntanya més alta d’Amèrica amb 6.962 metres d’alçada. Aquell èxit va significar un abans i un després per al CE Jonquerenc, que durant uns anys va viure una autèntica febre per les expedicions, sobretot als Andes. Divendres, 20 anys després, sis dels muntanyencs que van protagonitzar aquella fita es van reunir als Porxos de Can Laporta, a la Jonquera, per recordar l’aventura i per mostrar material inèdit gravat amb filmadores.
Joan Budó, que actualment és herpetòleg i treballa al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera a Garriguella, recorda que el Centre Excursionista Jonquerenc es va crear al principi dels anys setanta i que les sortides de l’entitat es feien als Alps i als Pirineus. “Algú va proposar d’anar a fer un cim sortint des d’aquí, i vam triar l’Aconcagua perquè era relativament fàcil des del punt de vista tècnic, perquè tenia l’atractiu de ser el cim més alt d’Amèrica, i perquè era un cim inèdit per a l’excursionisme de les comarques gironines, ja que no hi havia anat ningú”. El projecte va ser rebut amb els braços oberts per la societat jonquerenca, i van aconseguir la implicació de bona part de la localitat. “S’hi va involucrar tot el poble des del punt de vista del patrocini. Durant un any o un any i mig tothom ho va viure molt”, comenta Budó.
L’expedició va estar uns 20 dies a l’Aconcagua. Tècnicament el cim no tenia massa complicacions, però les dificultats eren l’alçada i les condicions meteorològiques. “És un 7.000 molt exposat al vent, i feia molta fred. Al camp base estàvem a 40 graus sota zero. Aquestes condicions feien que l’ascens fos molt dur i, a més, era la nostra primera experiència, a banda de muntanyes com el Montblanc o altres dels Pirineus”.
El cim el van trepitjar Jordi Verdaguer, Carles Plana i Narcís Marqués, mentre que Jaume Justafré es va quedar a només 25 metres de l’objectiu. La resta d’integrants de l’expedició de l’entitat altempordanesa eren Joan Budó, Jaume Ricard, Jordi Isard, Joan Pérez i Jesús Salvador.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li