El Bulli es posa en marxa al gener

0
1687

Ferran Adrià anuncia la data de reobertura del nou complex. Serà una arrencada suau, un ‘soft opening’


La data per a la reobertura d’El Bulli que mai va marxar de Roses serà el 10 de gener. Ho va anunciar la setmana passada el mateix Ferran Adrià durant la presentació del segon volum de còctels de la Bullipedia (l’obra que culminarà amb 30 llibres i unes 18.000 pàgines i que serà online). El xef i promotor del nou Bulli va parlar durant l’acte del projecte a la cala Montjoi que ja enfila la recta final de les obres.

La posada en marxa d’El Bulli1846 serà progressiva. Com va explicar el mateix Adrià, es farà en format «soft opening, durant dos anys, en unes instal·lacions semblants a les del Museu Dalí de Figueres, però una mica més grans». El 10 de gener s’obrirà de portes endins i els professionals aniran definint el funcionament del centre abans de l’obertura al públic. Es començaran a fer les primeres visites concertades per a persones que puguin estar vinculades amb el projecte. Es preveu que el primer grup d’investigadors arribi a la cala Montjoi el 24 d’agost per unir-se a l’equip que estarà treballant al centre. A més d’aquests detalls, Ferran Adrià ha tornat a dir que la gent no ha de córrer per reservar taula. Declara: «Hem explicat mil vegades que no serà un restaurant, però em truquen cada dia per fer reserves per menjar». I és que el projecte provoca tanta expectació i, de vegades, confusió que el xef no para de fer aclariments. De fet, va ser durant el Madrid Fusion d’aquest any quan Adrià va deixar clar que El Bulli1846 no serà ni un restaurant, ni una universitat, sinó un laboratori expositiu. Les instal·lacions a la cala Montjoi funcionaran com un centre d’activitats de recerca i investigació sobre els processos creatius, a partir de l’experiència de l’alta gastronomia. A partir del 10 de gener es farà la primera convocatòria d’equips creatius que treballaran en aquest espai. Entre els experts pot haver-hi cuiners, arquitectes, científics o artistes. Aquests equips treballaran conjuntament de tres a sis mesos i hi haurà tres convocatòries. Totes les investigacions que es duguin a terme conformaran el discurs expositiu de les visites concertades i el recorregut a fer. Tot plegat tindrà lloc en un espai de prop de 5.000 metres quadrats, uns 1.500 metres quadrats d’exposició interior i més de 3.000 d’exteriors.

EL TANCAMENT D’EL BULLI. L’últim àpat al distingit millor restaurant del món diverses vegades va ser el 30 de juliol del 2011. Durant tot aquest temps han estat diversos els capítols de la concreció del nou projecte. Es tancava El Bulli i s’anunciava un gran centre d’investigació a la mateixa zona per als pròxims anys. La bona acollida de les idees d’Adrià i el seu equip van generar un projecte colossal que topava amb les possibilitats urbanístiques a la zona de la cala Montjoi. Es pretenia créixer un 300% en edificació, fet que va generar oposició entre els ecologistes. Tot i això, es va fer una llei a mida per què la idea d’Adrià tirés endavant. Poc després, el mateix xef feia una nova proposta que sacrificava la construcció per espais expositius a l’aire lliure. Es faran instal·lacions efímeres sense sostre als jardins de la finca.

El territori i els bullifans esperen amb delit la reobertura de l’epicentre d’El Bulli Foundation a Montjoi. Serà una de les potes més importants d’aquest gran llegat que Ferran Adrià vol regalar al país. Un macroprojecte format pel centre d’investigació a Roses; la Bullipedia i _com a tercera pota_ el futur Museu Arxiu d’El Bulli a la localitat natal d’Adrià, a l’Hospitalet de Llobregat. Des del paratge natural del cap de Creus es va començar tocant el cel de l’alta gastronomia. Durant 8 anys El Bulli ha estat tancat i el seu futur ha generat dubtes però, tal com va dir Adrià a principis d’aquest any, «El Bulli no torna, El Bulli mai va marxar».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li