El bonisme de les barbacoes

0
1626

Era l’any 1994 quan La barbacoa de Georgie Dann es va convertir en la cançó de l’estiu, vint-i-set anys després, les barbacoes són notícia a Figueres, però per motius ben diferents.

Fa temps que a la zona oest s’utilitza aquest aparell per cuinar al mig del carrer, sobretot quan arriba el bon temps. Les vetllades s’acompanyen de música a tot volum, petards i gresca nocturna. Aquesta situació, que es produeix quasi cada dia, impedeix conciliar el son als veïns que no participen en la festivitat. Veïns que, no oblidem, són els mateixos que fa anys que suporten els talls de llum en aquells barris sense obtenir cap mena de solució. I que a més a més pateixen la brutícia que s’acumula als carrers sense remei, entre altres coses, per aquestes festes.

Si qualsevol figuerenc decidís ocupar, per exemple, el carrer Nou, sense demanar permís a l’autoritat pertinent, fent allà una barbacoa amb desenes d’assistents, posant aparells de música de gran potència a tot volum i llençant petards, tots sabem quines serien les conseqüències. Vindria la Guàrdia Urbana i fent la seva feina els ferien fora després d’aixecar una acta proposant la sanció que pertoqués.

Però el govern, en una mostra més de bonisme, enviarà mediadors per arreglar el problema, com sempre pecant de bona fe o d’ignorància. Aquest és el mateix govern que no vol o no sap mediar amb els sindicats dels serveis de neteja de Figueres i que provocarà la segona vaga d’escombraries en menys d’un any. El mateix govern que amb bona voluntat va fer pintar sobre el trencadís de les cúpules del Teatre El Jardí provocant un ridícul nacional per aquest atemptat contra el patrimoni històric de Figueres. Ja haurien de saber, per simple empirisme, que no tot s’arregla amb bona fe.

L’Administració ha decidit abandonar la seva potestat sancionadora. Només cal recordar l’escàndol de tres festes a la zona oest al juny de l’any passat, en mig de la pandèmia i amb encarament a la Guàrdia Urbana inclòs, que tan sols van ser sancionades com a falta lleu en grau mínim per l’Ajuntament. Fa la sensació que han renunciat, que consideren que la zona oest no té remei, així ho demostra el Pla Urbanístic que no aporta cap solució per aquests barris, deixant passar una oportunitat històrica.

Aquesta és la bona voluntat dels que ens governen, que no és més que una actitud ingènua, allunyada de tota realitat i que fomenta que l’infractor amanyagat pel bonisme s’encoratgi i segueixi sense respectar cap norma o autoritat. Potser cessarà de la seva activitat infractora després de la mediació, però en realitzarà un altre o tronarà amb el temps a aquesta. Una xerrada de motivació no ho solucionarà.

El govern del trencadís es comporta amb clemència amb aquells que no deixen descansar als veïns, però en canvi bloqueja als mateixos veïns afectats que expliquen les seves situacions a les xarxes socials i reclamen més seguretat. Amb el bonisme el ciutadà diligent és silenciat i el ciutadà negligent és castigat de la forma més suau possible. I és així com s’enfonsen les societats, quan la víctima no troba suport, mentre a l’incívic se li envien mediadors per ser escoltats. Amb el bonisme no esperis una Figueres millor.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li