El bernat marbrejat s’estén i es detecta a Figueres, Bàscara, Borrassà i Ventalló

0
1848

La plaga, d’origen asiàtic, va arribar a Europa l’any 2007 i actualment ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. Si l’insecte es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor. Es pot capturar amb un aspirador i posar-lo en un pot amb aigua i sabó


 

Les amenaces d’espècies invasores sobre els diferents ecosistemes augmenten i a casa nostra des de fa tres anys preocupa la presència del bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Aquest insecte d’origen asiàtic va arribar a Europa el 2007, i a Catalunya es va detectar per primer cop el 2016. Tot i que en alguns països està provocant greus pèrdues en cultius agrícoles, aquí, de moment, no preocupa excessivament. La plaga està localitzada en l’entorn urbà i en àrees verdes sense causar danys aparents. Tot i això, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha començat a aplicar mesures perquè després no sigui massa tard.

El bernat marbrejat es va localitzar el 2016 a Girona i el 2017 se’n van detectar casos a Cornellà, Gavà i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018 ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Reus. A finals de setembre d’aquest 2019, s’han observat individus en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet i albergínia al Baix Llobregat, i en poma a Ventalló.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està realitzant accions de seguiment i control de la plaga i la intenció és continuar amb els estudis biològics i dissenyar estratègies de lluita per trobar els mètodes més adients per al seu control. De moment s’ha publicat un tríptic informatiu i un pòster, on s’explica la biologia de l’insecte i es demana col·laboració per a la detecció i el control. A més, el Departament ha instal·lat trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles.

RECOMANACIONS. El DARP informa la ciutadania que la nova plaga pot afectar arbres ornamentals, fruiters i cultius agrícoles i extensius. També s’explica que si l’insecte es veu amenaçat desprèn una forta i desagradable olor, però no pessiga ni persones ni animals. Com a mesures, s’aconsella instal·lar barreres físiques, com poden ser mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etcètera. Per al seu control, es poden recollir periòdicament els insectes, i fins i tot es pot utilitzar un aspirador. Un cop s’ha capturat l’insecte, s’ha de treure de la bossa de l’aspirador i s’ha d’introduir en un recipient amb aigua i sabó. No és recomanable realitzar tractaments amb insecticides a les cases. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li