El 23% dels problemes atesos al Centre de Salut Mental d’Adults són depressions

0
1829

La mitjana d’edat de les persones que han demanat ajut tenen 47 anys i hi ha més dones que homes


 

El Diagnòstic social de l’Alt EmpordĂ  s’ha actualitzat recentment i -tal com informĂ vem en la darrera ediciĂł d’HORA NOVA– es pot consultar accedint al web del Consell Comarcal. Entre les moltes dades recollides, que radiografien la situaciĂł dels ciutadans de la comarca, hi ha les qĂĽestions referents a la salut mental i altres Ă rees relacionades. A l’hora de determinar les causes i les accions a dur a terme Ă©s important disposar d’aquestes informacions, que, en molts casos, no divergeixen gaire del conjunt de Catalunya.

Les dades més significatives fan referència a l’any 2015 i estan recollides per l’Observatori de Salut de Catalunya. Segons les xifres, el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de l’Alt Empordà va atendre un total de 2.178 persones. D’aquestes, la majoria eren dones (60%) i la resta (40%) eren homes. Pel que fa a la mitjana d’edat de les persones ateses, aquesta era de 47 anys i la taxa total de persones que va demanar ajut mèdic era de l’1,9% de la població. En el cas de Catalunya, la taxa de persones ateses era del 2,5% i la mitjana d’edat de 46 anys.

Les principals problemàtiques ateses al CSMA a l’Alt Empordà són quatre, tot i que en un percentatge molt superior, el més alt, no hi ha una etiqueta clara i es classifica com a altres. Així, el 23% dels problemes tractats eren per depressió [vegeu el gràfic], el 21% eren psicosi, el 8,5% dels casos responien a esquizofrènies i el 6,66% eren trastorns bipolars. La resta és un 40% de persones que s’agrupen en el grup altres, això vol dir diverses problemàtiques minoritàries agrupades, diagnosis en elaboració o la no detecció de problema.

INFÀNCIA. En aquest àmbit, el Centre de Salut Mental i Juvenil (CSMIJ) de l’Alt Empordà va atendre el 2015 a 686 persones; d’aquestes, un 55% eren nois i el 45% noies. La taxa de persones menors d’edat ateses era del 2,3%, força per sota de la del conjunt de Catalunya, on aquest indicador se situava en el 4,4% de la població menor de 18 anys. L’edat mitjana de la població atesa era de 12 anys a la comarca, mentre a Catalunya era de 10 anys.

SUÏCIDIS I DROGUES. Les dades de suïcidis es tenen a escala provincial i, tot i que només representen l’1% de les defuncions, són xifres que es tenen en compte com a indicador de salut mental. L’any 2015 va haver-hi 66 morts per suïcidi a la demarcació i 495 a Catalunya. D’altra banda, el 2014 es van iniciar 175 tractaments a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD), que representa un 1,5% de la població major de 16 anys a l’Alt Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li