El 2016 Hisenda actualitzarĂ  els valors cadastrals de 19 municipis de la comarca

0
1114

L’any que ve el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques actualitzarà els valors cadastrals de dinou municipis de l’Alt Empordà. Això vol dir que l’impost sobre béns immobles (IBI) d’aquestes localitats podria canviar substancialment, tot i que a la pràctica no serà així a tot arreu.
L’actualització d’aquests valors cadastrals forma part d’un procés global que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va posar en marxa el 2013. L’objectiu era incloure les noves construccions al cadastre (un registre administratiu de tots els béns immobles, ja siguin urbans o rústics, que determina la base dels impostos) per garantir que tots els contribuents paguen el que toca. Això ha de permetre reduir el frau fiscal, o el que en els darrers anys s’ha conegut com a amnistia cadastral (com que moltes propietats no estaven declarades al cadastre, els propietaris no en pagaven impostos).
Un dels alcaldes que el 2016 haurà d’aplicar la revisió, Agustí Badosa (de Sant Pere Pescador), explica que en el seu cas, per exemple, no havien fet cap actualització des del 1989. I la normativa de Montoro volia incidir precisament en aquestes situacions. En concret, el ministeri va decidir penalitzar els municipis que no haguessin afegit els nous béns al cadastre els últims 10 o 15 anys i aplicar-los augments del 10% per cada any. La idea és que el valor cadastral de les finques sigui més o menys a la meitat del seu valor de mercat.
A la pràctica, això modifica l’impost sobre béns immobles (IBI) dels municipis afectats. Normalment aquestes modificacions són a l’alça, tot i que en alguns casos poden ser a la baixa per la punxada de la bombolla immobiliària. En cas que hi hagi encariment, però, els ajuntaments ho poden compensar amb les ordenances. En aquest sentit, Badosa explica: “Per més que ens hi obliguin, com que pots anar regulant el percentatge de l’IBI, el podem abaixar, de manera que el ciutadà no ho noti tant.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li