Eines per millorar la convivència

0
547

Junts proposa crear un servei de mediaciĂł de conflictes comunitaris i veĂŻnals adaptat a la realitat de Figueres


Figueres vol posar mesures per resoldre problemes de civisme i convivència. Uns fets que sovint s’associen a delinqüència i seguretat perquè la línia entre els diferents àmbits de vegades és fina. En aquest sentit, en el ple del febrer es va deixar damunt la taula la moció de Junts per la creació d’un servei de gestió alternativa de conflictes municipal i de suport i dinamització a les comunitats de veïns.

Això vol dir que es posarà fil a l’agulla, d’una manera o una altra, a aquest tema. En el moment de votar la urgència o no de la moció, el regidor de Junts, Miquel Fernández, va confirmar que la proposta quedaria damunt la taula després de l’acord assolit amb els partits del govern a la Junta de Portaveus. Per tant, es dona a entendre que s’està treballant en la implantació d’aquest tipus de servei o en mesures similars.

LA MOCIÓ. La proposta per crear el servei fa èmfasi en mecanismes oberts a la ciutadania «per aprendre a gestionar els conflictes des d’una perspectiva no violenta i positiva». El text afegeix que es pot potenciar la qualitat de vida dels ciutadans resolent problemes d’incivisme, brutícia, sorolls i convivència a la via pública i a les comunitats de veïns. També es refereix a poder millorar la cohesió social i treballar el «xoc cultural» en alguns barris de la ciutat. Es creu, també, que un servei d’aquest tipus podria reduir el nombre d’intervencions de la Guàrdia Urbana.

Des de 2014 Figueres ha iniciat i executat projectes de gestió alternativa de conflictes, i suport i assessorament a comunitats de propietaris. S’ha actuat a la Marca de l’Ham, Juncària Parc Bosc, Olivar Gran o Habitatges de Sant Josep. D’altra banda, continua vigent una acció d’aquest tipus al barri de Sant Joan. Ara es demana que les accions tinguin continuïtat i que es desenvolupin a més zones de la ciutat.

Junts proposa que darrere el servei hi hagi un equip interdisciplinari i que les accions s’obrin als ciutadans que les sol·licitin. També es suggereix l’acció preventiva «per millorar la convivència i la cohesió social de la ciutat, en especial a zones conflictives de la via pública i de les comunitats de veïns privades».

El text de la proposta també contextualitza la situació de Figueres com una ciutat d’uns 47.000 habitants amb una població molt diversa. Per Junts «la situació actual per la covid-19 i amb les seves derivades, fa necessari un servei que doni solucions urgents i efectives a la ciutadania». S’aposta per un servei que sigui gratuït, voluntari, confidencial, neutre i que impliqui diferents àrees de l’Ajuntament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li