Efectes visibles de la crisi del 2009

0
714

Habitatges propietat de bancs es mantenen buits mentre a pocs metres es comercialitzen noves promocions


Les necessitats d’habitatge social o a preus assequibles creixen a la comarca mentre encara es veuen promocions fracassades per la crisi del 2009-2012. Va ser quan va esclatar l’anomenada bombolla immobiliĂ ria i el sector bancari es va reestructurar en un procĂ©s que encara no ha acabat. Mentrestant, ajuntaments com el de Vilafant ja han iniciat els trĂ mits per rehabilitar un dels tres actius immobiliaris que sĂłn propietat de la Sareb.

Fa unes setmanes l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, l’arquitecte municipal i la tècnica d’habitatge es van reunir amb els responsables de la Sareb, també conegut com el banc dolent. De la trobada en va sortir el compromís d’iniciar ja la rehabilitació de les dues fileres de cases buides situades a l’avinguda de les Mèlies. Des del consistori es va fer especial èmfasi en el reforçament dels tancaments per evitar noves ocupacions mentre es fan les obres. Vilafant també va demanar a l’entitat la cessió d’algun d’aquests habitatges per a ús social, una qüestió que la Sareb es va comprometre a estudiar.

La trobada entre l’Ajuntament de Vilafant i la Sareb va ser un primer contacte per abordar la situació dels actius immobiliaris buits i en procés de deteriorament anys després que quedessin abandonats i en l’oblit. En una nota, el consistori assegura que continuarà treballant per acabar amb les ocupacions il·legals i per aconseguir que alguns d’aquests habitatges puguin passar al parc d’habitatge de lloguer social del municipi.

FIGUERES. Un altra promoció fracassada és la del carrer Ponent, cantonada carrer Met Miravitlles (davant l’escola Cusí). Tot i els tancaments executats en el seu moment, hi ha persones que hi continuen accedint i en els darrers mesos han aparegut grafits de grans dimensions a la façana. Aquesta promoció es va quedar en res després que un grup immobiliari de les comarques gironines se’n va haver de desfer abans del 2012. En aquell moment va ser l’aleshores Caixa Penedès l’entitat que es va adjudicar el bloc.

OCUPACIONS DEL 2013. Tant l’edifici del carrer Ponent com les cases pròximes de l’avinguda de les Mèlies van patir ocupacions importants l’abril de fa vuit anys. Grups de famílies gitanes procedents del barri de Sant Joan i de Sabadell van entrar als immobles i s’hi van estar uns dies. En el cas de l’edifici del carrer Ponent, l’ocupació va durar unes hores i la mediació de l’exacalde Santi Vila i aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat va ser clau perquè el centenar de persones abandonessin els habitatges.

Des de l’aleshores l’edifici s’ha anat tancant per evitar ocupacions, però encara hi ha accessos que permeten entrar-hi. Fonts municipals no es manifesten sobre el futur d’aquest immoble o no els consta informació sobre la situació. La promotora que els va fer construir sí que ha deixat clar que ja no hi té res a veure. Mentrestant, al solar contigu al bloc ja s’ha començat a comercialitzar un promoció d’habitatges d’Aelca. Es tracta de pisos amb zona comunitària, piscina i jocs. A aquesta promoció s’hi sumen d’altres que s’estan anunciant des de fa temps a l’Horta Capallera, al Parc de les Aigües.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li