“Efecte Toral”, però amb reserves

0
1407

La protesta del ramader Edu Toral va servir per posar en relleu les restriccions d’un sector lleter que s’ha estabilitzat


Ara fa just un any el jove ramader de Vilabertran Edu Toral va rebre una notícia que va col·locar la seva petita explotació de 21 vaques al capdamunt del precipici. Després d’haver augmentat el volum de litres produïts, la central làctia que li comprava la llet li va comunicar que només li adquiriria una tercera part de la producció, un fet que l’abocava a sacrificar part del ramat. Sense res a perdre, Toral va denunciar la seva situació a les xarxes socials, des d’on va aconseguir un gran ressò que li va servir perquè Llet Nostra decidís fer un pas endavant i incorporar-lo a la Cooperativa Ramaders del Baix Empordà.

La seva situació no era excepcional, ja que a l’Alt Empordà, en aquells moments, hi havia ramaders amb els mateixos maldecaps. No obstant això, aquella protesta sí que va ser transcendent, perquè va servir per denunciar una situació que actualment no és tan crua. “Avui en dia no hi ha cap cas com el de l’Edu, podem dir que el panorama s’ha estabilitzat i les expectatives, en el mercat, són una mica més bones, tot i que no són per tirar coets ni molt menys”, explica Marc Xifra, el responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos a la demarcació.

Segons el seu parer, el sector es manté alerta de cara a un hipotètic nou “cas Toral”, malgrat que ho veu improbable. “L’Eduard va ser una persona molt valenta i va denunciar el seu cas sense por, la seva protesta va servir per llimar aquesta problemàtica i per treure els colors a la indústria lletera”, afegeix Xifra abans de radiografiar el context actual: “En qüestió d’un any el mercat s’ha endreçat més, la situació s’ha estabilitzat i, en definitiva, les aigües estan més calmades”.

NOU CONTEXT A LA GRANJA TORAL. En aquests moments la família ramadera de l’Edu Toral s’ha incrementat fins a les 27 vaques, un ramat que produeix per a Llet Nostra sense possibles sancions per excés de producció a l’horitzó, tal com passava amb l’anterior empresa lletera. Tot plegat ha provocat que la situació sigui “millor” que la de fa un any, tot i que el ramader vilabertranenc també reconeix que, des d’un punt de vista global, el sector “encara està lluny de la situació on hauria d’estar”.

Afortunadament, diu, encara hi ha projectes com el de Llet Nostra: “Em van agafar quan la situació era molt crítica, es van estrènyer el cinturó perquè pogués entrar-hi”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li