Tràgic record històric de Catalunya

0
1601

El juliol del 1936, s’implantà a Catalunya una revolució anarcomarxista que tenia per principal objectiu desfer la fe catòlica del cor dels catalans, i arrencar les arrels cristianes d’una tradició que havia fet pròspera i esplendorosa Catalunya. Provocà una persecució religiosa dura i sagnant.

Del juliol de 1936 al gener de 1939, van ser assassinats en terres catalanes cinc bisbes. El bisbe de Barcelona, el bisbe de Lleida, el bisbe de Segorbe, el bisbe de Terol i el bisbe auxiliar de Tarragona.

Manuel Irurita Almandoz, bisbe de Barcelona, va ser detingut a casa de la família Tort, on s’havia refugiat. Fou immolat al cementiri de Moncada el desembre de 1936. Recobrada la llibertat religiosa a Catalunya, el 1939, fou enterrat a la Catedral de Barcelona.

El Dr. P. Salvi Huix Miralpeix, bisbe de Lleida, fou assassinat junt amb altres vint presos. Abans de morir beneí els seus botxins. Aquests, amb un tret, li feriren la mà dreta. Llavors, el bisbe, els beneí amb la mà esquerra.

D. Miquel Serra i Sucarrat, bisbe de Segorbe, l’havien erigit bisbe el 25 de juny de 1936. El 9 d’agost va ser assassinat a la Vall d’Usó. Era fill d’Olot.

Fra Anselmo Polanco, bisbe de Terol. Les tropes republicanes el detingueren a la catedral de Terol, el desembre de 1937. Fou portat presoner a València, després a Barcelona i finalment a Pont de Molins (Alt Empordà). A la retirada de les tropes republicanes, el gener de 1939, l’exèrcit comandat pel coronel Lister el va assassinar junt amb 43 presoners. Intentaren cremar el seu cos. Era un bisbe que tenia un gran interès per ajudar els malalts, la infància i les famílies humils.

Dr. Manuel Borràsi Ferré, bisbe auxiliar de Tarragona. Nat a la Canonja. Detingut a Montblanc, fou assassinat prop de Lille (Valls). Cremaren el seu cos. Es desconeixen on són les despulles.
Els altres cinc bisbes de Catalunya que amb grans dificultats evitaren la detenció i pogueren exiliar-se foren el Dr. Josep Cartañà, bisbe de Girona; el D. Valentí Comelllas, bisbe de Solsona; el Dr. Joan Perçelló, bisbe de Vic; el Dr. Justí Guitart, bisbe d’Urgell; el Dr. Fèlix Bilbao, bisbe de Tortosa, i el Dr. Francesc Vidal i Barraquer, arquebisbe de Tarragona.

De Figueres foren assassinats onze sacerdots. El doctor PERE AROLAS, rector de la Parròquia de Sant Pere. En exhumar el seu cos, el 1939, trobaren una pedra en el crani, que li produí la mort. Mossen ANDREU COSTA i Mossèn FRANCESC VILA, vicaris. Doctor AGUSTÍ BURGAS, capellà del Col·legi dels Germans de la Doctrina Cristiana, fill de Figueres. Mossèn SALVADOR CLOTA, capellà del Convent del Cor de Maria. Mossèn ENRIC MURTRA, capellà de la Capella dels Dolors. Mossèn JOAN CASADEMON, fill de Figueres. Mossèn RAMON MASDEVALL, mossèn MARIÀ FAGES DE CLIMENT i mossèn LLUÍS DE MACIÀ beneficiaris, i el Pare JOAN PUIG, capellà de l’Asil Vilallonga.

En tots els pobles i ciutats de Catalunya foren usurpats els col·legis religiosos i secularitzats els hospitals. El gener de 1939, implantada a Espanya una nova política, Companys havia passat a França per la Vajol, retornaren a Catalunya els catalans perseguits i exiliats el 1936. Bisbes, sacerdots, religiosos, pares de família, joventut, pagesos i obrers. S’obriren de nou els temples, i les escoles cristianes. Les religioses retornaren als hospitals. Es celebraren de nou les festes de Pasqua i de Nadal.

Els industrials perseguits retornaren a Catalunya, recuperaren les fàbriques i tallers que el 1936 els havien usurpat, aixecaren la indústria i a Catalunya, en pocs anys, tothom tenia treball. No hi havia atur. Centenars d’obrers de províncies espanyoles, sense feina, vingueren a treballar a Catalunya.

Arribaren amb una maleta de cartró, lligada amb una corda, i avui, la gran majoria tenen casa pròpia, un cotxe a la porta i els fills són uns experts professionals. La crisi del dos mil va frenar el progrés i ha dut malestar a les famílies obreres.

Milers de catalans avui volem una Catalunya amb personalitat pròpia, capaç de millorar l’economia i oferir al poble català una vida social digna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li