Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

0
1236

Figueres ha commemorat la jornada amb una trobada de diferents centres educatius de la ciutat al pavellĂł municipal d’esports


El matí de dilluns, 30 de gener, més de 2.000 escolars de Figueres es van convertir en Periodistes per la Pau en el marc de la commemoració del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau. La Coordinadora d’ONG Solidàries i els ajuntaments de Figueres i Girona han coorganitzat la campanya de cultura de la pau. Aquesta proposta commemora el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) a les dues ciutats. En total hi han participat més de 18 escoles figuerenques i gironines, amb més de 4.000 alumnes. A Figueres es fan un total de 93 tallers que representen 2.313 alumnes des de P3 a 6è de primària. Els centres de la ciutat que han format part d’aquest projecte són: Escola Sant Pau, Escolàpies de Figueres, Comunitat d’Aprenentatge, Escola Amistat, Escola Parc de les Aigües, Escola M. Àngels Anglada, Escola Cor de Maria, Escola Carme Guasch i Darné, Escola Montessori Figueres i Institut Ramon Muntaner. Aquest projecte finalitzava ahir, dilluns 30 de gener, amb una festa al pavelló que només era per als nens i nenes de cicle superior i l’alumnat podran fer de periodistes televisius i/o treballar en una redacció de diari.

PROJECTE SOCIAL. Al llarg del mes de gener les escoles participants han treballat la cultura de la pau, els drets humans i els seus valors, a través de la informació d’actualitat. I és que la campanya inclou, com sempre, tallers de pau a les escoles, a partir dels quals s’han elaborat notícies per a diversos formats: per al Diari de la Pau (elaborat als cursos de cinquè i sisè), que s’encartava amb El Punt Avui el dia 30 de gener; falques radiofòniques (elaborades per alumnat d’educació infantil), que es retransmetran al programa Girona Ara de l’emissora FEM Girona la setmana vinent i a Ràdio Vilafant, el mateix dia 30; càpsules televisives (elaborades als cursos de primer a quart de primària), que s’emetran del 30 de gener al 4 de febrer (de 12 a 19 h, una cada hora) a Televisió de Girona, i a Empordà TV i Tramuntana TV, el mateix dia de la Pau. Figueres.com, igual que la resta de mitjans, també participa en la campanya. El Diari de la Pau es publicarà en l’edició nacional d’El Punt Avui, per poder donar a conèixer una campanya única al territori català, tant pel seu abast com per la seva originalitat.

COL·LABORACIÓ. Enguany, la mainada ha posat l’èmfasi a donar a conèixer experiències de pau, drets humans i convivència del seu entorn immediat, però també d’àmbits com l’economia o l’esport. Per primera vegada, la campanya ha comptat amb el suport de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes.

Com en anteriors edicions, la formació als nens i nenes ha estat a càrrec d’alumnat dels cicles formatius d’educació infantil, animació sociocultural i integració social de Girona i Figueres, dels instituts Vallvera, Montilivi i Ramon Muntaner. Aquests alumnes, a banda de formar-se amb la Coordinadora en cultura de Pau, han rebut tallers sobre Periodisme de Pau, a càrrec de periodistes. El regidor de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Figueres i periodista, Francesc Cruanyes, destacava que està convençut, “també com a periodista, que els nens i les nenes poden contribuir a comunicar en clau de pau. Des de les institucions hem de vetllar perquè la no violència formi part de l’educació. Des del Servei de Cooperació de l’Ajuntament de Figueres intentem que el DENIP sigui cada dia, i així encomanar els grans i els governants”.

Pel que fa altres activitats relacionades, l’escola de Sant Miquel de Fluvià va commemorar la Pau tot plantant un Roure.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li