Detecten més casos de gent gran que té por de sortir de casa arran de la pandèmia

0
500

Amb l’aparició de la covid l’entitat ha augmentat el seu nombre d’usuaris i s’ha traslladat del Consell Comarcal a la Rambla


La Fundació Tutelar de l’Empordà ha detectat un augment de casos de persones grans que tenen por de sortir de casa arran de la pandèmia. La gerent de l’entitat, Rosa Ayats, diu que durant el 2020 es van haver d’adaptar al confinament i a les restriccions per mantenir l’atenció permanent dels seus usuaris però que ara, un any després, n’estan «notant les conseqüències». «Ens estem trobant casos de gent que porta tant de temps sense sortir que ara té por», explica.

L’entitat, que atén persones amb discapacitat intel·lectual i gent gran amb deteriorament cognitiu en règims de pretutela, tutela o curatela, alerta també que estan notant una tendència a l’alça en el nombre d’usuaris atesos. Durant tot l’any passat, en van atendre 90. Una xifra que suposava un augment d’uns deu casos respecte de l’any anterior. En el que portem d’any, però, l’entitat ja ha registrat gairebé el mateix increment que en tot el 2020. En concret, en només sis mesos els han entrat vuit casos nous, i n’esperen dos més molt aviat. Una situació que la mateixa fundació atribueix a la paralització judicial de l’any passat (que va provocar que no se’ls derivessin casos).

CANVI DE SEU. Aquesta conjuntura ha provocat que l’entitat hagi d’augmentar tots els seus recursos, tant personals com d’espais, motiu pel qual ha canviat d’ubicació. S’acaben de traslladar a la nova seu, ubicada al número 21 de la Rambla.

Sobre aquest canvi, el president de la fundació, Josep M. Valent, diu: «Agraïm al Consell Comarcal de l’Alt Empordà que ens hagi acollit durant tots aquests anys, ja que ens ha permès créixer i focalitzar-nos en atendre els usuaris».

FINS A 90 PERSONES ATESES. La pandèmia va marcar el 2020 i va obligar la fundació a readaptar-se per garantir la màxima atenció de les persones que atenen a casa seva i a les que tenen en centres institucionalitzats, com ara residències. Durant tot l’any passat, l’entitat va atendre 90 persones. D’aquestes, 13 van ser en règim de pretutela, 19 en curatela i 40 en tutela. També es va designar l’entitat com a administradora patrimonial de 3 persones, defensora judicial de 12 i assistent de 3 més.

Del total d’atesos, la majoria (46,67%) van ser persones grans majors de 60 anys, un 30% de les quals en tenien més de 80. La majoria (53%) viuen en residències o llars residència, i del 47% restant, el 16% viu amb la família. Un 13% viuen sols amb programes de suport i un 15% té un servei de cuidador de dependència. Pel que fa a col·lectius, gairebé la meitat (el 46%) són persones amb discapacitat intel·lectual, un 33% persones amb dèficit cognitiu (demència o Alzheimer) i un 21% tenen malalties mentals.

Amb aquesta casuística, l’entitat va haver de garantir durant la pandèmia que les persones que viuen soles tinguessin les necessitats d’alimentació i medicació cobertes, però també que comptessin amb material de prevenció, molt escàs a principis de l’any passat. Per fer-ho, el personal va continuar fent les visites regulars a domicili i, en el cas de les residències, se’ls va facilitar material com tauletes i ordinadors perquè poguessin comunicar-se. «Estem els 365 dies de guàrdia», assegura Ayats.

La Fundació Tutelar Empordà va néixer el 2002 com una fundació privada sense ànim de lucre que compta amb el suport de diverses institucions públiques, però que va sorgir de la mà de famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de l’Alt Empordà. Actualment atén persones tant de l’Alt com del Baix Empordà, tot i que el 90% són de l’Alt Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li