Descobrint Damià Mateu

0
947

Considerat com un dels gran emprenedors catalans més important del primer terç segle XX, Damià Mateu va ser l’impulsor de la compra del castell de Peralada als comtes de Rocabertí i que encara avui és propietat de la família. Dissabte es va presentar en aquest recinte el llibre Damià Mateu i Bisa (1864–1935). Empresari, promotor i col·leccionista, un volum de 180 pàgines on s’explica la vida personal i la trajectòria professional d’aquest singular personatge.
Amb l’edició d’aquest llibre, Peralada completa la celebració del 150è aniversari del naixement de Damià Mateu que es va iniciar amb una exposició commemorativa a la biblioteca. En el volum hi han col·laborat el professor Jordi Nadal, aportant un resum de la seva investigació sobre Hispano Suiza; Miquel Canals, marquès de Casa Brusi, que escriu sobre la seva etapa al Diari de Barcelona; la figuerenca Inés Padrosa, historiadora i bibliotecària, que ha coordinat l’edició i s’encarrega de relatar tota la vida de l’empresari, i Jaume Barrachina, historiador de l’art i conservador-director del Museu Castell de Peralada, que se centra en descriure el vessant de col·leccionista d’art.

CASTELL DE PERALADA. Segons desvetlla Inés Padrosa, el fill de Damià Mateu, Miquel, després de casar-se amb Júlia Quintana, el mes de maig de 1919, buscava una propietat que li servís “com a lloc de gaudi i que reunís determinades característiques per satisfer el seu esperit col·leccionista”. El pare ho va fer saber a les seves amistats. Explica que amb la seva llarga experiència en el món dels negocis i la política, disposava de nombrosos contactes arreu de Catalunya i de les Balears.
Assenyala la historiadora que va ser arran de la seva coneixença amb l’advocat mallorquí Fèlix Escalas que s’assabenta que el Castell de Peralada està en venda. “En tenir-ne notícia el primer que fa és desplaçar-se a l’indret. Segons consta en la seva agenda l’anada a Peralada té lloc el dia 23 de juny de 1923. Alguns testimonis peraladencs havien dit que Damià Mateix es presentà a la vila amb espardenyes i sense identificar-se, amb la intenció de passar desapercebut”, explica Padrosa.
Tres dies més tard d’haver vist el castell “escriu a l’apoderat del marquès de la Torre, Joan Pagès, i li proposa la compra. Per mediació de l’amic Fèlix Escalas segueixen les negociacions, tancades en 425.000 pessetes de l’època”. El conjunt va ser ideal per a Miquel Mateu, ja que li va permetre ampliar la seva col·lecció personal d’obres d’art, llibres i mobles i iniciar-ne de noves com la de vidres i ferros artístics.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li