Desbrossen 48,57 ha del coll de Panissars per alentir la propagaciĂł de possibles focs

0
1194

Els treballs, valorats en 90.193 euros, també permetran arranjar 1 km d’un vial estratègic i construir un passallís


Nova actuació forestal per a la prevenció d’incendis al massís de l’Albera. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat (DARP) i el SIVU (Syndicat Intercommunal à Vocation Unique) des Albères estan desbrossant 48,57 hectàrees del sector sud del coll de Panissars, al terme municipal de la Jonquera. L’objectiu: protegir una àrea total de 7.000 hectàrees (que va des del Pertús fins a Llers i Figueres) que històricament s’ha vist afectada pels grans incendis forestals, perquè si mai hi tornen a arribar les flames no es propaguin tan de pressa.

Aquests treballs –que són la continuació d’altres actuacions prèvies– van començar al novembre i està previst que s’acabin a finals de desembre. Tenen un pressupost 90.193,02 euros, i també inclouen arranjar 1 km d’un vial estratègic (per facilitar-hi l’accés dels serveis d’emergència) i construir un passallís.

L’actuació està impulsada pel projecte transfronterer Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis Cooperem, que s’emmarca en el programa Interreg-Poctefa 2014-2020. El seu objectiu és desenvolupar una política conjunta sobre prevenció i gestió de catàstrofes a la zona transfronterera. I per aconseguir-ho, s’articula en tres grans eixos: garantir que el pas fronterer estigui sempre operatiu físicament (per això s’estan fent aquestes actuacions); aconseguir que els bombers catalans i els francesos tinguin flexibilitat per passar la frontera i comunicar-se per ajudar-se (aquest estiu ja han compartit emissores, i els camions d’una banda de la frontera han pogut carregar aigua també a l’altra banda), i elaborar una cartografia comuna d’un radi de 25 km entorn de la frontera.

El Cooperem té un pressupost total de 2.556.505 euros, el 65% dels quals els aporta la Unió Europea a través dels fons Feder. I a part del DARP i el SIVU des Albères també en formen part el Departament d’Interior i els Bombers de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i l’Office National des Forêts.

QUATRE ACTUACIONS. Els treballs que s’estan fent ara a Panissars són la tercera fase prevista en el Cooperem. L’any 2018 el DARP ja va desbrossar una àrea de 19 ha del Mas de la Comtessa, també a la Jonquera, per protegir una superfície potencial de 29.000 ha. Posteriorment, entre l’abril i el maig d’aquest 2019 el SIVU des Albères va desbrossar una altra zona d’11,25 ha de la banda nord del mateix coll de Panissars, al terme municipal del Pertús. I per al 2020 hi ha prevista una quarta actuació: el DARP i la Diputació de Girona reforçaran la protecció de l’entorn del corredor d’infraestructures (AP-7, N-II i AVE) per protegir una àrea de 26.000 ha. Totes aquestes zones es consideren perímetres de protecció prioritària, ja que actuant-hi es redueix el risc de propagació del foc i es facilita la feina als bombers.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li