Desbrossen 46 hectĂ rees per evitar que els focs arribin

0
1326

La Caixa i la Diputació han creat una franja de protecció entre Llançà i Colera i hi han instal·lat una abeurador perquè un ramat de vaques mantingui la zona neta


En el marc del conveni que tenen signat per mantenir els espais naturals de la demarcació i fomentar la insersió laboral de persones en risc d’exclusió social, l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona han creat una franja de baixa combustibilitat per prevenir els incendis forestals entre Llançà i Colera. Més concretament, entre el 2015 i aquest 2017 (els treballs s’han executat en dues fases), una vintena de treballadors de les fundacions ALTEM i Foresterra han desbrossat de matolls una àrea de 46,1 hectàrees compresa entre el puig Tifell i el coll de Llop. Es tracta d’un sector considerat estratègic i prioritari per a la prevenció d’incendis, ja que per aquesta carena diversos incendis històrics, iniciats a la vessant francesa, s’han propagat cap a l’Alt Empordà.

A part del desbrossament, també s’ha instal·lat un abeurador per a bestiar de 1.500 litres al coll del dolmen del puig del Llop. L’objectiu és poder mantenir i engrandir el ramat de vaques que pastura per la zona perquè no hagin de fer viatges molt llargs per hidratar-se i puguin mantenir la franja a mitja termini. Actualment hi ha 65 vaques, però l’objectiu del pastor és tenir-n’hi un centenar. Per això també s’ha arranjat l’entorn immediat per facilitar l’accés dels animals, s’ha construït un mur de pedra seca per protegir l’abeurador de la tramuntana, i s’ha col·locat una rampa de pedra molla a dins del recipient perquè si algun petit mamífer, rèptil o au hi cau per accident en pugui sortir amb facilitat.

Els treballs, que han costat més de 78.000 euros, també han servit per millorar els hàbitats de la zona, ja que també s’han executat treballs silvícoles de millora de la vegetació, que estava molt degradada precisament pels diversos focs que han afectat la zona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li