Desbrossen 19 hectàrees del punt fronterer on han començat els grans focs de l’Empordà

0
1770

Aquest estiu els bombers catalans i els francesos ja podran compartir emissores i punts de càrrega d’aigua


 

Amb l’objectiu de neutralitzar un punt que històricament ha sigut estratègic per a la propagació dels grans incendis que han cremat l’Alt Empordà, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat va desbrossar al desembre una àrea de 19 hectàrees ubicada a la zona del Mas de la Comtessa, al terme municipal de la Jonquera (a sobre del Pertús). L’actuació, que va costar 30.000 euros, permetrà protegir una superfície potencial de 29.000 hectàrees de l’Albera, el coll del Pertús i el cap de Creus.

Els treballs van consistir a fer una gran estassada per reduir combustible forestal, i millorar el vial d’accés a la zona. S’emmarquen en el projecte transfronterer de Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis (Cooperem), una iniciativa emmarcada en el programa InterregPoctefa 2014-2020 que té un pressupost de 2.556.505 euros (el 65% dels quals provindran dels fons europeus Feder). A part d’Agricultura, també té com a socis el Departament d’Interior, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Socours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

Tal com explica el delegat d’Interior a Girona, Albert Ballesta, el Cooperem té un triple objectiu: que els bombers catalans i els francesos tinguin flexibilitat per passar la frontera i comunicar-se per ajudar-se; elaborar una cartografia comuna d’un radi de 25 km entorn de la frontera, i garantir que el pas fronterer estigui sempre operatiu físicament.

Els treballs forestals s’emmarquen en aquesta última voluntat, perquè la zona del Mas de la Comtessa és un punt estratègic on han començat o s’han propagat tots els grans incendis de l’Alt Empordà (1019, 1945, 1972, 1983, 1986 i 2012). «Els focs comencen en un punt i a partir d’aquí s’estenen pel coll i es fan grans. Per tant, aquest és un punt estratègic que, a més a més, garanteix que el pas fronterer estigui operatiu» (l’autopista queda just a sota), explica Ballesta, que afegeix: «Recordareu que en el gran incendi del 2012 la frontera va estar tancada, el mes de juliol, 24 hores. I tothom sap el drama que això va suposar».

En aquest sentit, el subdirector general de Boscos de la Generalitat, Enric Vadell, explica que ara s’ha fet una primera àrea estratègica que, en cas que hi hagués un altre incendi, permetria als Bombers fer maniobres d’extinció per evitar que es propagués cap a l’Albera i el cap de Creus. «La idea no és fer els tradicionals tallafocs que la gent es pensa, sinó que al final la intenció és canviar el comportament de l’incendi. Que baixi la intensitat, que la velocitat de propagació sigui menor», detalla. I amb aquest mateix objectiu, aquest 2019 es desbrossaran 43,3 hectàrees del coll de Panissars, i el 2020 es farà una tercera actuació al corredor d’infraestructures. Unes actuacions que també compten amb la Diputació de Girona, que segons assegura el seu diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella, «no es cansarà de ser-hi, d’ajudar i de col·laborar perquè els incendis siguin cada dia menys importants».

PLANIFICACIÓ CONJUNTA. Tots aquests treballs s’executaran sobre una base de planificació de tot el massís forestal. «Hi ha els perímetres de protecció prioritària, que és on s’estudia el règim dels incendis. I llavors es veu quins són els llocs que, actuant-hi, després donen aquestes possibilitats als bombers», explica Vadell. I aquesta planificació s’ha coordinat a través d’un altre projecte transfronterer, el Princalb, que ha permès que les administracions catalana i nord-catalana treballessin sobre el mateix estudi de règim d’incendis històric.

CANVIS JA AQUEST ESTIU. Pel que fa a les altres línies de treball del Cooperem, Ballesta avança que «encara que és un projecte a 4 anys, voldríem que aquest estiu tot el que pugui funcionar ja funcioni». De moment, les administracions ja han comprat emissores perquè els professionals catalans i els francesos es puguin comunicar entre ells sense problemes, i s’està acabant d’elaborar un protocol que s’activarà automàticament en cas d’un foc transfronterer. A més, també aquest estiu els camions de Bombers d’ambdós cossos tindran un dispositiu especial que els permetrà carregar aigua tant a l’Alt Empordà com a la Catalunya del Nord (fins ara no ho podien fer perquè el sistema de connexió és diferent).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li