«Des del Mont s’albira l’infinit»

0
1805

El lema del santuari per a l’any 2019 ha volgut vincular l’entorn natural amb el vessant més espiritual


Mossèn Cinto Verdaguer ho va deixar escrit: «Dels molts santuaris de Catalunya i de fora d’ella que he visitat, mai cap no se m’havia aparegut tan bell com ara mateix el de la Mare de Déu del Mont». El poeta i sacerdot hi va fer diverses estades entre els anys 1884 i 1885 i allà va treballar el poema Canigó. D’aquelles visites en restaren no sols un seguit de versos («Oh Mare de Déu del Mont/ com tan alta en sou pujada/ en un trono de penyals/ dalt al cim d’una muntanya», per exemple), sinó també un referent per a l’espiritualitat catalana i un seguit d’indrets que per la seva bellesa i singularitat han esdevingut des d’aleshores llocs de pas obligat per a molts excursionistes.

Unir la bellesa natural amb l’espiritualitat ha estat, precisament, un dels objectius del Patronat de la Mare de Déu del Mont, l’organisme que gestiona l’indret, desenvolupat al llarg de l’any 2019 a partir del lema «Des del Mont s’albira l’infinit», que ha presidit tots els actes i les romeries que s’han celebrat al santuari. Una de les activitats d’aquest cicle tindrà lloc el proper dissabte, 19 d’octubre, a partir de les 10.30 h amb la celebració de la Jornada espiritual al Mont, a càrrec de Josep Maria Mallarach, director del curs de postgrau de Significats i Valors Espirituals de la Natura, de la Universitat de Girona, que pronunciarà la conferència «El goig de contemplar la natura».

Com explica Paquita Caritg, membre del Patronat, «Mallarach començarà la seva intervenció dalt el santuari, prop de l’estàtua de Jacint Verdaguer. Serà una nova manera de contemplar la natura, una preparació per admirar la bellesa de les muntanyes i el que s’albira des del Mont. Aprendrem pautes per contemplar amb atenció silenciosa. Aquesta conferència vol ser la cloenda, un cop acabades les romeries, de l’any que hem escollit el lema “Des del Mont s’albira l’Infinit”. Cada temporada volem reviure amb un lema aspectes del santuari i de la muntanya». Els anteriors lemes han estat: «El Mont és una roca», «El Mont porta oberta a la Misericòrdia», «El Mont és un jardí» i «El Mont, espai de silenci».

Afegeix que «el mot albirar és molt poètic i, si voleu, espiritual. El diccionari ens parla de veure de lluny alguna cosa, sense distingir-la bé, i té per sinònim té els conceptes entreveure o percebre. Per tant, té una connotació de veure una cosa excepcional. Cal constatar que l’experiència de mossèn Cinto des d’aquest indret va ser excepcional i no tan sols des de l’aspecte físic, sinó també des del vessant contemplatiu i, per tant, espiritual».

ALTRES ACTIVITATS. Però al Mont, al llarg de la temporada que està obert al públic –de març a desembre– hi ha moltes altres activitats. Caritg destaca «les romeries, que any darrere any es mantenen o augmenten. En l’actualitat són 14 les romeries que pugen a visitar la Mestressa, com ens deia l’anterior capellà custodi, mossèn Enric Sala. Cal destacar la romeria de Lladó, que aplega unes 300 persones. Aquest dia és declarat com a festa local al poble i tothom aprofita per pujar al santuari. És una de les més veteranes, només Crespià la guanya en antiguitat. També cal destacar la romeria de Banyoles, que és la primera, entorn del 15 de març, i que s’aprofita per celebrar la festa de Sant Bernat Menthon, patró dels excursionistes. Una de les més recents és la de Figueres, que només porta quatre anys». Precisament, es va celebrar dissabte passat, amb més de mig centenar de persones i la participació de la coral Veus Empordaneses.

Des del Patronat també destaquen «dues festes molt importants pel santuari, la Diada Verdagueriana i l’Aplec de la Mare de Déu. La Diada Verdagueriana cau sempre prop del 10 de juny i fent honor al personatge es busca un conferenciant especialista en Verdaguer. També es procura la presència d’una coral que abans de la missa ens fa un concert i després acompanya la celebració. Cal recordar que el Mont és un dels punts verdaguerians més importants de Catalunya, juntament amb Folgaroles i VilaJoana-Barcelona».

Pel que fa a l’Aplec de la Mare de Déu, «sempre se celebra el diumenge després del dia 8 de setembre. Es comença amb sardanes i la gran festa és la missa on se celebra la trobada de les Maries del Mont, en la qual cada any es conviden les noies que porten aquest nom. També hi ha la presentació dels infants a la Mare de Déu, un moment emocionat pels nens i pels pares així com el públic en general. Acabada la cerimònia es canten els goigs de la Mare de Déu, que foren compostos expressament per mossèn Cinto Verdaguer». A la sortida hi ha el tradicional encant de coques.

Altres activitats són «la celebració de la festa de Sant Llorenç de Sous, Rams, Pasqua, Corpus –que aquest any vàrem millorar les catifes–, Tot Sans, la Immaculada així com Sant Joan, Sant Joan XXIII i Sant Galdarich i la Vetlla de Nadal, que sempre és anticipada. Cada any es prepara un llibret, amb els poemes i les nadales que reciten i canten Amics del Mont, que es regala als assistents».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li