Demanen que el punt d’atenció continuada d’urgències de l’Hospital es traslladi al nou CAP

0
4645

Els metges creuen que podrien atendre millor els pacients i alhora es descongestionaria el servei d’Urgències


 

Un grup de professionals de l’atenció primària de l’Alt Empordà ha demanat a l’Institut Català de la Salut (ICS) que el punt d’atenció continuada (PAC) de l’Hospital de Figueres es traslladi al nou centre d’atenció primària (CAP) que s’està construint al Rally Sud. Creat el 2009, el PAC atén les urgències nocturnes (de 20 a 8 h) i durant els caps de setmana de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Figueres, Vilafant, Peralada i Bàscara. Les guàrdies les fan els mateixos metges de l’atenció primària, però els professionals recorden que, segons les últimes xifres publicades, durant el 2016 els equips d’atenció primària (EAP) van atendre el 97,8% de les visites, mentre que els altres dispositius d’atenció continuada (com els PACs), només el 2,2%.

Però el principal argument que els impulsa a demanar el trasllat és que consideren que actualment estan fent feines que no els corresponen. Recorden que estan formats «per atendre urgències d’un nivell de complexitat superior al 4 i 5; és a dir, patologies de baixa complexitat com mals de coll i orella, esquinços, ferides, infeccions d’orina, refredats o pneumònies no complicades…». Però alerten que «en l’àmbit laboral actual existeix una pressió assistencial important, i assumim derivacions de companys d’altres centres d’atenció primària i nivells més complexes que requereixen estudi amb proves complementàries, inclòs ingrés hospitalari».

Segons els demandants, el canvi de model permetria millorar diverses necessitats assistencials, i milloraria les condicions tant dels pacients com dels professionals. D’una banda, el CAP s’equipararia a centres com els de Roses, l’Escala o el PAC Güell de Girona, i això permetria millorar tant la qualitat com la resolució assistencial a la població, que a més podria accedir fàcilment al nou CAP (està ubicat a la bifurcació entre l’N-IIa i la Ronda Sud, i molt proper al centre de Figueres). D’altra banda, es descongestionaria el servei d’Urgències hospitalari, de manera que es reduiria el temps d’espera dels pacients i s’evitarien alguns desplaçaments innecessaris. A més, els professionals també estarien més satisfets i motivats, i amb la proposta de desenvolupament de centre docent del CAP Figueres Sud també milloraria la formació sobre urgències dels residents que hi passin. I el PAC mantindria l’horari assistencial actual.

SEGON INTENT. El mes de juny passat els professionals de les ABS de Figueres, Vilafant, Llançà i Peralada, i el personal ACUT (Atenció Continuada i d’Urgències de Base Territorial) van fer una recollida de firmes sol·licitant que es traslladi la ubicació del centre; però la resposta va ser negativa. Ara, coincidint amb el tram final de les obres del CAP, han tornat a demanar als responsables competents que facin una valoració exhaustiva de les actuacions que proposen per millorar la seva activitat professional. Més concretament, han adreçat la petició al conseller de Salut, Toni Comín; a la gerent territorial de l’ICS de Girona, Sara Rodríguez; a l’adjunt directiu de l’ICS de Girona, Esteve Avellana, i a l’alcaldessa de Figueres i patronat de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip. I els demanen que, en cas que no els acceptin la demanda, els justifiquin «de forma veraç» la negativa.

Per la seva banda, des dels serveis territorials de Salut de les comarques gironines reiteren que la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS va denegar la petició perquè «el dispositiu actual està plenament consolidat i la ciutadania el té com un referent clar, mentre que permet oferir-los la resposta més adequada a les seves necessitats assistencials, tant si es tracta d’efectuar una atenció domiciliària com d’atenció al mateix centre».

Recorden que el 2009 l’ICS, la Fundació Salut Empordà i Albera Salut ja van signar el conveni per millorar l’atenció a les urgències a través d’aquest servei. I argumenten que «amb la participació de professionals de les tres entitats prestant l’atenció continuada de manera conjunta, la posada en marxa del PAC Figueres va permetre millorar l’accessibilitat, la qualitat i la resolució de l’atenció urgent, tant al centre com a domicili».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li