Del dĂČmino a l’esport actiu

0
1203

El Casal d’Avis i l’Escola Esportiva de la Gent Gran representen la concepciĂł mĂ©s dinĂ mica de la tercera edat


Qui pensa en un avi assegut cĂČmodament al casal jugant a dĂČmino s’equivoca o, almenys, es queda curt, com tambĂ© no encerta aquell que creu que les Ășniques activitats d’una Ă via sĂłn el ganxet de llana o l’elaboraciĂł d’aquells macarrons que nomĂ©s l’experiĂšncia culinĂ ria d’una iaia poden saber fer.

La tercera edat, avui dia, va molt mĂ©s enllĂ  d’aquests tĂČpics. Des de l’aquagym fins al tennis o el bĂ squet tot passant pel ioga, sĂłn moltes les propostes de caire esportiu que arriben als avis, una tendĂšncia que no deixa d’augmentar. “Cada vegada hi ha mĂ©s persones, de fet hem de sortejar les places d’activitats d’aquest tipus perquĂš hi ha molta demanda”, explica MĂ­riam LladĂłs, responsable del Casal CĂ­vic de Gent Gran de Figueres. “Els joves i els adults no sĂłn conscients de les dinĂ miques de la gent gran. NingĂș s’ha parat a pensar en com estĂ  distribuĂŻda la pirĂ mide d’edat, que actualment Ă©s com un bolet, amb una gran presĂšncia d’avis i Ă vies, i aixĂČ es nota en tots els sectors, entre els quals hi ha l’esport”, afegeix la directora del centre. Actualment, a les instal·lacions del Casal de Gent Gran de Figueres s’hi engloben activitats com la gimnĂ stica suau, de manteniment o dinĂ mica, els pilates o la coreografia esportiva, unes prĂ ctiques poc corrents fa nomĂ©s uns anys. “Les activitats fĂ­siques han crescut molt i seran el futur en aquest sector”, agrega LladĂłs abans de recordar la figura de l’agullanenc Robert Baserba, recentment proclamat sotscampiĂł del mĂłn de BTT als Alps italians. TĂ© 65 anys.

PAS FERM DE L’ESCOLA ESPORTIVA. Un dels molts reconeixements que van caure durant la Nit de l’Esport de Figueres va anar a parar a l’Escola Esportiva de la Gent Gran, guardĂł que va recollir Toñi MartĂ­nez per la seva dedicaciĂł durant anys.

Actualment, el protagonisme de MartĂ­nez, que des del juliol ja no es troba a l’entitat, se’l comparteixen dues monitores: la Gemma Torrent –CGR Figueres–, que s’encarrega de les activitats mĂ©s gimnĂ stiques, i la Dolors Viñolas, que dirigeix propostes a la piscina. “Tenen una gran voluntat i sĂłn molt actius, busquem activitats que puguin fer i les adaptem a les caracterĂ­stiques de cadascĂș”, apunta Viñolas.

L’objectiu de l’Escola Esportiva, nascuda fa una dĂšcada i que tambĂ© inclou activitats mĂ©s dinĂ miques com el bĂ squet, el tennis o l’hoquei, Ă©s el de “fer arribar la prĂ ctica d’activitat fĂ­sica i l’esport” al col·lectiu de persones de mĂ©s edat. En aquests moments, un total de 110 persones –50 de les quals a la piscina– s’aprofiten dels seus serveis, una xifra de vacants limitada d’inscripcions que s’ha mantingut estable durant el temps.

“Des de l’inici de l’Escola volĂ­em que el projecte no es focalitzĂ©s en activitats tradicionals com sortir a caminar o fer balls, sinĂł que el que pretenĂ­em era que fos una escola esportiva de veritat, amb propostes perfectament adaptables a la seva edat”, detalla MĂ rius VergĂ©s del Servei Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Figueres. “Tots ells s’ho passen molt bĂ©, hi ha esports que els agraden especialment com el bĂ squet, per exemple, tot i que tambĂ© s’atreveixen amb altres disciplines i poden agafar des d’una raqueta fins al banyador per fer exercici a la piscina”, conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li