«De feina n’hi ha moltíssima, però no estem preparats per absorbir tanta llet»

0
1132

Els formatgers de la comarca també s’estan reinventant i ara, per exemple, produeixen més curat i menys fresc


El tancament de restaurants per la crisi del coronavirus ha afectat de ple petits productors que servien els establiments de l’Alt Empordà, i de tota la demarcació. Un d’aquests sectors és el dels artesans làctics, que de cop s’ha trobat que el seu principal client no els fa cap comanda. Per això, moltes d’aquestes petites i microempreses s’han afanyat a buscar solucions per poder tirar endavant el negoci, i sobretot, poder donar sortida a un estoc de productes que ja tenien en marxa, i que solen tenir una data de caducitat molt curta. I una de les opcions que han trobat ha estat vendre directament al consumidor.

«Els supermercats són els que ens han pujat. I hi va haver setmanes que ens van doblar comandes. Però va ser només una setmana», explica el gerent de Mas Marcè Làctics Peralada, Manel Marcè. Un Marcè que confirma que «tot i així, les nostres vendes estan sent força més baixes que abans de tot això. Perquè clar, per nosaltres els restaurants són un client molt important, que està a zero, i les botigues i xarcuters també estan venent menys».

Paral·lelament, la situació també ha afectat els productors de llet. El problema és que les previsions a l’alça que s’havien fet per Setmana Santa no s’han complert i s’ha generat un excedent que no s’ha aprofitat. Això ha fet que fins i tot s’oferís gratuïtament aquesta llet als formatgers, que en molts casos han hagut de dir que no. El mateix Marcè, per exemple, explica que li han donat llet a cost zero, però l’ha hagut de refusar perquè té l’obrador «ple» i no pot produir més formatges. «No la podem absorbir perquè amb la nostra ja estem saturats», diu pastor formatger alt-empordanès, que afegeix: «Tinc la gent treballant 12 hores cada dia aquí a l’obrador. O sigui, de feina n’hi ha moltíssima, però nosaltres no estem preparats per absorbir tanta llet. No ho teníem previst, això».

El gerent de Làctics Peralada explica que han hagut de canviar les previsions i han incrementat la producció de formatges més curats i que tenen una caducitat més llarga, i per contra han limitat els productes frescos, ja que els restaurants no els poden comprar. Marcè espera que un cop passi la crisi puguin col·locar tot l’estoc que els quedarà de productes curats. I igual que altres companys, es mostra convençut que aquesta crisi servirà per fer un canvi de consciència entre la ciutadania perquè aposti pel producte de proximitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li