Dalí, trenta anys d’immortalitat

0
1712

Dues exposicions, ‘Homenatge a Dalí’ i ‘Dalí vist pels fotògrafs de l’Indep’, recorden l’aniversari de la mort de l’artista a Perpinyà


 

«Dalí sabia que la immortalitat passava per la fotografia i sabia que els fotògrafs eren allà per reemplaçar els pintors». Són paraules de Jean Casagran, comissari de les dues exposicions dedicades al geni surrealista, que s’han inaugurat principis de gener a Perpinyà: «Homenatge a Dalí», al convent dels Mínims, i «Dalí vist pels fotògrafs de l’Indep», a la seu del diari L’Indépendant. L’altre comissari, juntament amb Casagran, és el redactor en cap d’aquest rotatiu, Thierry Grillet.

PERPINYÀ, CENTRE DEL MÓN. Amb aquestes dues mostres de fotografies, organitzades entre la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà i L’Indépendant, la capital del Rosselló commemora el trentè aniversari de la mort del pintor, el 23 de gener del 1989. Perpinyà, de fet, recorda sovint Dalí. L’associació Amics del Centre del Món de la Catalunya del Nord celebra, cada 27 d’agost, un acte per rememorar el dia, de l’any 1965, que Dalí va proclamar l’estació de la ciutat com «el centre del món». L’artista, fins i tot, va pintar-ne una tela, que també data del 1965 i porta pel títol L’estació de Perpinyà. Algunes de les setanta fotografies que s’exposen fins al 31 de març són ben conegudes, mentre que altres s’exhibeixen per primera vegada. Tot i així, en totes es percep la voluntat de l’artista: la de cridar l’atenció de qui el mira.

DUES MOSTRES, SETANTA FOTOS. L’Espai Dalí del convent dels Mínims, que també festeja els vint anys de la seva inauguració, acull «Homenatge a Dalí» i compta amb fotografies de Robert Whitaker, Jean-Pierre Leloi, Marc Lacroix, Pierre Boulat, Francesc Català Roca i Jean-Marie Perrier. Les 40 imatges provenen del mateix fons de l’Espai Dalí. Es poden visitar de dimarts a diumenge, d’11 a 17.30 h. A diferència d’aquesta primera exposició, «Dalí vist pels fotògrafs de L’Indep» desvela la cara més propera i quotidiana de l’artista. Es tracta de 30 retrats, presos pels fotògrafs del mateix diari entre els anys cinquanta i vuitanta a Perpinyà, Ceret o Portlligat. Aquesta mostra a la seu del diari, al bulevard dels Pirineus, està oberta al públic de dilluns a divendres, de 9 a 16.30 h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li