Dalí, font inesgotable

0
1377

Ràfega de llibres i exposicions sobre la vida i l’obra del pintor, que continua aixecant expectació 


 

Els últims anys del ‘gran provocador del segle XX’, segons el periodista Josep Playà

El periodista va seguir de prop Salvador Dalí els seus últims anys. Ara, acaba de publicar el llibre Dalí Esencial. El gran provocador del Siglo XX (Libros de Vanguardia). L’objectiu de l’autor era «posar al dia el món dalinià» i relatar perquè «segueix sent un artista tan vigent», traient a la llum aspectes, segons Playà, encara desconeguts. El periodista manifesta que el primer que crida l’atenció és que «era pintor, escriptor, va fer escenografies, incursions al cinema i va treballar aspectes com l’escultura i les joies i es va interessar per la ciència» i la seva perspicàcia per «captar la importància de la cultura de masses i de tots els mitjans de comunicació». I, de fet, la publicació aborda una trentena d’accions artístiques, happenings, rebudes en paraules de l’autor «amb un cert menyspreu» per la premsa, que va fer el pintor a Catalunya. Un exemple: quan al cap de Creus va muntar un espectacle disfressant personatges i simulant una guerra. També es parla de com Dalí va idear el museu i com es va negociar el repartiment de les obres. No passa desapercebuda la polèmica sobre on havia de ser (o volia ser) enterrat l’empordanès.

‘L’esperança blanca’ del surrealisme

El Museu Thyssen de Madrid, juntament amb la col·lecció Arte Abanca, presenten «Dalí y el surrealismo», una mostra, de petit format i tretze obres, sobre la petja de l’artista empordanès en el moviment artístic fundat per André Breton. Les roses sagnants (1930) és la més destacada. Dalí retrata, a través d’un cos nu amb el ventre ple de roses i sang, el desig relacionat amb la idea de dolor i càstig. L’altra creació que es pot veure de l’artista és Pati oest a l’illa dels morts (1934). La resta de quadres, que daten del 1923 fins al 1976, pertanyen a nou altres autors, com del precursor Giorgio de Chirco o de figures centrals, com Max Ernst, Maruja Mallo, Roberto Matta o Joan Miró, i permeten conèixer l’evolució i el desenvolupament del surrealisme al llarg dels anys.

Durant la inauguració el passat 6 de novembre, el director artístic del Thyssen, Guillermo Solana, definia el pintor com «l’esperança blanca» del moviment, tot i que en va ser expulsat: «Dalí va ser la gran esperança blanca del surrealisme, el jove que va anar a salvar el surrealisme quan estava amb una manca d’inspiració absoluta, i després es va acabar convertint pel moviment en el maleït per excel·lència, perquè havia portat el shock molt més enllà del que els surrealistes ortodoxos es van atrevir».

L’exposició es podrà visitar al centre de Madrid i de manera gratuïta, fins al 27 de gener del 2019.

Prop de 14.000 persones han visitat ‘Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art’

L’exposició del Museu de l’Empordà i comissariada per la historiadora de l’Art i doctora en Humanitats Mariona Seguranyes va tancar les portes el diumenge 4 de novembre amb un balanç final de 13.838 visites durant els 7 mesos que ha durat. En total, més de 500 usuaris han participat en les 25 visites guiades i les 10 activitats organitzades al voltant de la mostra. S’ha publicat, a més, un llibre, amb el mateix títol, amb tota la informació reunida per Seguranyes durant quatre anys d’investigació. El treball Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art s’ha centrat en les arrels, l’entorn familiar, el paisatge i l’obra de l’artista a través de 135 peces: olis, dibuixos, manuscrits, cartes i fotografies. I s’ha basat en tres àmbits: un dedicat al pare, el notari Salvador Dalí Cusí; un segon enfocat en la constel·lació femenina que el va envoltar, i un darrer sobre la germana Anna Maria Dalí, la memòria de la família. El director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, valora positivament els resultats de l’exposició, que esperonen el centre a «seguir treballant en la línia de reduir el nombre d’exposicions anuals per apostar per produccions més ambicioses, mentre sigui possible».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li