D’AlbanyĂ , al cel

0
1862

El Bassegoda Park, indret que tĂ© un dels millors cels foscos de l’Europa Occidental, posa en marxa l’observatori mĂ©s important de les comarques gironines


Per alguns podia semblar només un somni, però la il·lusió, la tenacitat i una xarxa important d’experts han fet realitat el projecte astronòmic més important de les comarques gironines. El lloc, Albanyà, a les instal·lacions del càmping Bassegoda Park. I les condicions, òptimes. Albanyà està considerat com un dels millors cels foscos de l’Europa Occidental.

Amb cel encapotat per la perturbació que creuava la comarca, dissabte es va inaugurar oficialment l’observatori. El temps, però, no va ser un obstacle perquè les instal·lacions lluïssin i perquè els assistents gaudissin d’una sessió divulgativa sobre el cosmos a càrrec del president de l’observatori, l’astrofotògraf, Juan Carlos Casado. Prèviament, es van viure moments importants com el lliurament al municipi d’Albanyà del prestigiós segell de “qualitat de cel fosc” atorgat per la International Dark Sky Association (IDA). Albanyà s’ha convertit així en el primer parc internacional sense contaminació lumínica de tot l’Estat. Cal sumar-hi, també, el reconeixement d’excel·lent qualitat de cel que el Bassegoda Park va rebre el 2015 de la Fundació Starlight. Ara, el somni i projecte de Pere Guerra, director i propietari del càmping, camina amb pas ferm. La inversió de més de 100.000 euros podria continuar amb altres equipaments vinculats a l’observació astronòmica.

La joia de la corona

El telescopi de l’observatori s’ha creat amb les millors peces. L’òptica és dels Estats Units; la muntura és italiana i la càmera, txeca. L’ull amb què es podrà observar l’univers té 406 mil·límitres de diàmetre. Ja s’han pogut observar galàxies que són a més de quatre milions d’anys llum. El director, Pere Guerra, diu: “No cal agafar un avió per anar a Xile o Austràlia a veure cel, a pocs quilòmetres de Barcelona tenim un espai immillorable.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li