Crida perquè no s’abandonin guants i mascaretes al carrer

0
831

Des del principi de l’estat d’alarma, i a mesura que s’ha anat disposant de material de protecció, s’han vist guants i mascaretes llençats a carrers, a marges de carreteres o a espais naturals


Diverses associacions ecologistes i també autoritats sanitàries alerten d’un increment de residus a la via pública relacionats amb l’emergència sanitària per la Covid-19. Des del principi de l’estat d’alarma, i a mesura que s’ha anat disposant de material de protecció, s’han vist guants i mascaretes llençats a carrers, a marges de carreteres o a espais naturals. Això suposa un perill tant per la salut del planeta com per l’expansió de virus.

Des del projecte mediambiental Libera, de SEO/BirdLife amb l’empresa Ecoembes, es demana a la població que reflexioni sobre la importància no només de protegir la salut personal i la de terceres persones, sinó també amb la del planeta. A més, es destaca que tot apunta que el virus SARS-CoV-2 té un origen zoonòtic. És a dir, que està relacionat amb la interacció de l’ésser humà amb la natura i, en concret, amb altres espècies d’animals. Per això, cal que els nous residus es dipositin als contenidors adequats. De fet, en algunes platges de la Xina ja han aparegut aquest tipus de deixalles –guants i mascaretes d’un sol ús– i es demana que les platges de casa nostra no segueixin la mateixa dinàmica. En aquest sentit, s’alerta de la demostració científica que molts patògens s’adhereixen a la brossa marina i, en concret, als microplàstics i viatgen d’un lloc a l’altre colonitzant nous entorns. Per tant, els virus poden fer servir aquests residus com a vector d’expansió.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li