Creix l’interès per instal·lar nous parcs d’energies renovables a l’Alt Empordà

0
1100

De l’estiu ençà diversos ajuntaments han rebut sol·licituds per muntar grans camps de plaques fotovoltaiques


L’Alt Empordà torna a ser un focus d’interès prioritari per a les empreses que gestionen grans infraestructures d’energies renovables. En les últimes setmanes diversos ajuntaments de la comarca han rebut peticions per instal·lar parcs eòlics i, sobretot, fotovoltaics, als seus termes municipals.

Més concretament, des de l’estiu passat, i d’una manera una mica més intensa a partir del mes de setembre, algunes companyies inversores han demanat els anomenats certificats de compatibilitat urbanística tant a pobles petits (per exemple Garrigàs, Ordis o Palau de Santa Eulàlia) com a d’altres de més grans (l’Escala o la Jonquera). Aquests certificats són el pas previ per poder tramitar les corresponents llicències d’instal·lacions, en aquest cas relacionades amb energies renovables.

Davant d’aquesta situació, alguns ajuntaments han demanat assessorament a administracions supramunicipals, com ho poden ser el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Diputació de Girona o el Consell Comarcal de l’Alt Empordà; un consell comarcal que ja ha organitzat reunions per tractar el tema amb tècnics i amb responsables de pobles afectats.

Alguns dels consistoris tenen la intenció de mostrar-se molt permissius i facilitar que els projectes tirin endavant, però altres ja han avançat que no els permetran.

Mentrestant, la Universitat de Girona (UdG) està acabant un estudi que donarà indicacions sobre com gestionar aquesta demanda, tot i que no serà un document normatiu. Si es compleixen les previsions, els primers resultats podrien estar a finals d’aquest mes de novembre (la Diputació i l’Observatori del Paisatge de Catalunya tenen previst exposar-los en una de les jornades del curs «El paisatge des de l’escala local. Gestió, ordenació i valorització dels espais oberts»), però el treball definitiu no estarà disponible fins a finals d’any.

OPCIONS I LIMITACIONS. Davant d’una demanda de certificat de compatibilitat urbanística, els tècnics de les administracions supramunicipals no recomanen als ajuntaments que no emetin els certificats, ja que un jutge els podria obligar a fer-ho, sinó que apostin per la suspensió temporal de llicències. L’objectiu és congelar l’atorgament de permisos durant un període de temps determinat, mentre es tramita una modificació puntual del planejament urbanístic (POUM) per regular la instal·lació d’aquestes infraestructures al terme municipal en qüestió. Això és el que preveu fer, per exemple, Garrigàs, que ha rebut fins a cinc sol·licituds per instal·lar parcs de plaques fotovoltaiques.

En qualsevol cas, si el planejament urbanístic municipal no prohibeix els parcs solars i eòlics, aquestes instal·lacions són compatibles amb el sòl no urbanitzable (a menys que sigui un espai de protecció especial), i la legislació actual només imposa dues limitacions: que la zona no estigui classificada pel Departament d’Agricultura com a sòl productiu agrícola, i el percentatge de pendent dels terrenys.

FIGUERES, DE MOMENT LLIURE. El regidor de Junts per Figueres i també conseller comarcal Josep Maria Bernils va portar el tema a l’últim ple de la capital, que es va dur a terme la setmana passada [vegeu les pàgines 4 i 5]. Bernils va demanar a l’equip de Govern si tenia coneixement d’alguna empresa interessada a ubicar una instal·lació d’aquest tipus al terme municipal de Figueres i, en cas afirmatiu o en previsió que això passés, quins serien els criteris que se seguirien. L’alcaldessa, Agnès Lladó, li va respondre que de moment l’Ajuntament de Figueres no ha rebut cap petició. «El que sí que podem fer és parlar en l’àmbit urbanístic, i de llicències, de quins podrien ser els criteris. Però primer, problemes tindríem a trobar els terrenys on es poguessin instal·lar. I segon, fins al dia d’avui no ens consta cap petició a l’Ajuntament en aquest sentit», va dir Lladó.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li