Creen una plataforma per aturar les noves urbanitzacions a Palau

0
1787

Els veïns creuen que la moratòria aprovada pel consistori no és suficient i han impulsat una recollida de signatures


 

Un grup de veïns de Palau-saverdera ha constituït una plataforma per intentar aturar el creixement urbanístic del municipi. Una quarantena de persones es van reunir divendres al Centre Cívic amb un objectiu prioritari: intentar aturar un projecte que preveu construir 79 habitatges a tocar del restaurant Casa Carmeta. La urbanització inclouria quatre blocs de pisos i 15 cases unifamiliars, i Salvem Palau-saverdera (és com s’ha batejat la plataforma) considera que «pot tenir greus impactes socials, econòmics i ambientals per al conjunt del poble». A banda, també volen impulsar una revisió del POUM.

Precisament la setmana passada el ple de l’Ajuntament va aprovar una suspensió de llicències pel termini d’un any al mateix sector SUD-3. La moratòria, que es va tramitar a petició d’un veí, va prosperar amb els vots a favor de l’equip de govern (Gent de Palau i Alternativa per Tothom) i les abstencions del PDeCAT.

Actualment el pla d’ordenació urbanística municipal qualifica aquest sòl com a urbanitzable per a ús residencial. El POUM, aprovat el 2012, preveu que el municipi pugui créixer, en la seva vessant nord, fins als 5.000 habitants (actualment n’hi ha 1.400). Però els veïns consideren que quan es va aprovar «les perspectives de creixement eren altes, poc realistes, segur, i estàvem en ple boom immobiliari».

Amb aquest mateix argument, el 19 de març un dels veïns va demanar la moratòria, i també va proposar al consistori que estudiï l’opció de modificar el POUM perquè els terrenys passin a ser no urbanitzables. Ara l’Ajuntament ha acordat la suspensió i aprofitarà per encarregar un informe tècnic que determini si és procedent o no modificar el planejament.

Però des de Salvem Palau-saverdera consideren que la moratòria no és suficient. Demanen la suspensió definitiva del projecte «i estar alerta pels que puguin sorgir». També volen que l’Ajuntament que faci gestions amb la Generalitat perquè el municipi quedi inclòs en les moratòries urbanístiques aprovades recentment per a diversos municipis del litoral i prelitoral.

I per aconseguir el suport popular, han impulsat una recollida de signatures. De moment, s’hi han adherit la Iaeden, Unió de Pagesos, el celler Mas Romeu i diverses associacions del poble. A partir d’ara, la coordinadora que es va crear divendres es reunirà cada dimecres, sota la coordinadió d’Elisenda Blanco, Carme Montenegro i Toni Salamanca.

MÉS POLÈMICA AL PLE. D’altra banda, el ple també va donar compte d’uns informes de l’Oficina Antifrau de Catalunya que detecten irregularitats administratives en set dels vuit contractes que l’Ajuntament va fer el 2014. Es tracta de contractes que es van tirar endavant amb informes desfavorables de la secretària-interventora perquè no tenien partida pressupostària i, en alguns casos, tampoc seguien el procediment administratiu previst per llei. Ara la corporació ha de decidir si els declara nuls de ple dret i si exigeix responsabilitats a l’aleshores alcalde, Narcís Deusedas.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li