Creen la Càtedra Víctor Català

0
1805

La Universitat de Girona i l’Ajuntament de l’Escala impulsen la Càtedra, que dirigirà la filòloga Mita Casacuberta


 

Coincidint amb la commemoració del 150è aniversari del naixement de Caterina Albert, la Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de l’Escala han creat la Càtedra Víctor Català d’Estudis sobre el Modernisme. La càtedra, que vol esdevenir un centre d’estudis de referència a escala internacional, es va presentar la setmana passada a l’Alfolí de la Sal, amb la presència del rector de la UdG, Quim Salvi; l’alcalde de l’escala, Víctor Puga; la directora de la Càtedra, Mita Casacuberta; i l’antic director de l’Institut de Patrimoni, Eduard Carbonell.

La iniciativa va sorgir a mitjans del 2017, quan l’Ajuntament de l’Escala va proposar al deganat de la Facultat de Lletres la creació d’una càtedra per a la promoció dels estudis i la divulgació del llegat literari i patrimonial de Caterina Albert i Paradís (l’Escala, 1869-1966), després que un important fons personal de l’escriptora passés a ser propietat del municipi.

EL REFLEX D’UNA ÈPOCA. Des de la seva fundació com a universitat, la UdG ha demostrat gran interès en els períodes del Modernisme i el Noucentisme. La figura i l’obra de Víctor Català reflecteixen, precisament, les transformacions socials i polítiques, a cavall entre el segle XIX i XX, a Catalunya, Espanya i Europa. En aquest sentit, segons Casacuberta, «el nom de Víctor Català, el pseudònim que l’escriptora va optar per convertir en nom de ploma i construcció literària de la imatge pública de Caterina Albert, constitueix una representació dels problemes i les tensions del Modernisme». Aquest és el motiu, com explica la filòloga, pel qual s’ha anomenat així una càtedra que «es planteja, com a objectiu últim, incorporar Víctor Català i el fenomen del Modernisme a Catalunya en el mapa de la recerca internacional sobre el Modernisme i la modernitat».

L’alcalde, Víctor Puga, per la seva banda, agraeix a la universitat «la seva vocació de generar coneixement a tot el territori i aquesta és una oportunitat històrica per l’Escala per ser un centre de referència a escala internacional».

ESPAI VÍCTOR CATALÀ. Aquest estiu, s’estrenarà l’espai Víctor Català a l’Alfolí de la Sal de l’Escala. A la segona planta de l’edifici, es podrà visitar una sala dedicada a l’autora escalenca. El patrimoni que s’hi exposarà va ser cedit pel seu hereu, Lluís Albert Rivas, l’any 2017, en el marc d’un acord que va suposar que l’Ajuntament de l’Escala adquirís la finca on hi havia el museu-arxiu del Clos del Pastor.

RÈPLICA DE L’ORIGINAL DE ‘SOLITUD’. A l’Espai, Solitud hi tindrà un gran protagonisme. L’Ajuntament, propietari del manuscrit, prepara una rèplica de l’obra per exposar-la de manera permanent, sense posar en risc l’original. L’espai comptarà també amb objectes personals i quadres que va pintar. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li