Contracten dos mediadors culturals per intentar reduir la conflictivitat a la presó

0
1537

Els sindicats continuen alertant del risc que corren i Justícia confirma que no hi ha data per a la unitat de Psiquiatria


Integrar els interns a la vida del centre penitenciari i prevenir situacions de conflicte relacionades amb la diversitat cultural. Aquest és el principal objectiu dels dos mediadors culturals que aquest mes de setembre s’han incorporat a la presó del Puig de les Basses. De fet, és una figura que ja havia existit, però que feia mesos que havia desaparegut. Ara, el Departament de Justícia de la Generalitat n’ha contractat 13 a tot Catalunya, que se sumen als sis que ja treballaven en algunes presons del país.

Els mediadors culturals –que solen ser mestres, advocats o treballadors socials– faciliten l’adaptació dels interns estrangers. I és que el 45% dels reclusos són nascuts a fora de l’Estat. El 2018, a la presó de Figueres n’hi havia de 103 nacionalitats diferents, però com que la majoria eren marroquins, els dos mediadors que s’han incorporat parlen tots dos àrab.

La seva funció és doble: d’una banda, ajudar els presos a relacionar-se; i de l’altra, proporcionar als funcionaris els coneixements necessaris per poder atendre adequadament les persones d’altres cultures. A la pràctica, per aconseguir aquests objectius els mediadors organitzen activitats educatives, tallers o espais de trobada; assessoren els professionals en el disseny i l’aplicació de tota mena de programes; fan traduccions lingüístiques, interpreten els codis culturals escrits i orals, i assumeixen gestions administratives amb els consolats, ambaixades i altres organismes oficials. A més, també treballen per estimular la participació dels interns en les activitats culturals, educatives i de tractament. Tot, amb la finalitat de crear un entorn que evita la radicalització, amb unes condicions que afavoreixen la convivència i el diàleg intercultural.

SENSE DATA PER A LA PSIQUIATRIA. Una altra de les reivindicacions del Puig de les Basses és l’obertura del departament de Psiquiatria. En aquest cas, però, l’horitzó està difuminat. A instàncies d’una pregunta parlamentària que li va fer el grup de Ciutadans (sobre la separació interior d’interns), la consellera de Justícia, Ester Capella, va dir fa uns mesos que «no hi ha cap data prevista». «Els interns que requereixen un ingrés de caràcter psiquiàtric són ingressats a la Unitat Hospitalària Penitenciària Psiquiàtrica i l’Equip de Salut Mental en fa un seguiment», va matisar la titular del Departament de Justícia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li