Contra la violència

0
1318

Novembre de nou i un any més ens acostem al dia 25. El dia mundial contra la violència de gènere. Un dia que, en ple segle XXI, segueix marcant (o així hauria de ser) l’agenda d’una manera primordial. Un dia en què, cada any, administracions, entitats, associacions, col·lectius i persones individuals donen visibilitat a aquest problema endèmic de la nostra societat que sembla que mai no s’acaba. Actes, manifestos, records a les víctimes, campanyes diverses omplen el dia 25 de novembre de denúncia i indignació en contra d’una violència que les dones pateixen pel sol fet de ser-ho, i que no podem oblidar que no és només la més extrema, amb els assassinats, sinó que es dona en totes les esferes de la societat i en tots els graus que puguem imaginar.

A ERC l’Escala tenim molt clar que cal donar suport a les causes justes. Cal prendre partit. I cal fer-ho perquè només quan prens partit i fas evident tot allò injust i intolerable et converteixes en útil. És per això que, des del principi, ens hem declarat obertament feministes, perquè, com deia Angela Davis, el feminisme és la idea radical que les dones som persones. Una frase que, en ple 2020, a vegades encara cal recordar.

Per això, i coincidint amb aquest novembre contra la violència de gènere, estem duent a terme tres campanyes de recolzament a la lluita. La pandèmia ens obliga a fer-les pràcticament al 100% de forma virtual, però no volem deixar passar la data, perquè ho mereix. En primer lloc, aquesta setmana ens adherim a la campanya de l’Institut Català de les Dones: «diposita aquí el teu masclisme». Una campanya pensada per fer-se des dels Ajuntaments i farcir les papereres dels municipis d’adhesius recordant com d’important és adonar-se de les actituds de micromasclisme que passen cada dia i que intenta remoure consciències. Una campanya, com totes les altres en aquest sentit, que ha passat desapercebuda a l’Escala perquè el govern no s’hi ha adherit. Des de la nostra posició, però, amb una campanya digital, a xarxes, volem portar-la a casa nostra, al nostre poble i no restar indiferents davant la injustícia. Perquè, com diuen sovint, quan restes indiferent en causes d’injustícia, t’estàs posant al costat de l’opressor.

A més, la setmana mateixa del dia 25, ERC l’Escala repartirà pel municipi adhesius propis. Adhesius on les dones d’esquerra manifestem la nostra voluntat de ser lliures, i no valentes. I ho acompanyarem amb una penjada de cartells reclamant polítiques feministes davant les agressions masclistes, l’únic acte no virtual que farem. A més, per acabar el dia, llegirem el manifest consensuat, també de forma virtual, conjuntament.

Des d’ERC l’Escala tenim clar que posar a l’agenda política la lluita contra la violència masclista és l’única manera de conscienciar, educar i prevenir. L’única manera d’acabar amb aquest malson és que les administracions, i també els ajuntaments, posin tots els esforços en no oblidar-se d’aquests dies clau. Som conscients que és difícil de fer si no disposes d’una regidoria sobre el tema, com passa a l’Escala, i per tant no disposes de recursos, ni personals ni econòmics, per dissenyar i dur a terme campanyes. És difícil, però no impossible. A ERC l’Escala ho fem i ho seguirem fent, tot i no disposar de les eines d’un govern. Voler és poder.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li