Continuen les impressions en 3D

0
1023

Els fabricants amplien els models de prototips i ja produeixen salvaorelles i obridors de portes


Fa poques setmanes des d’HORA NOVA vam parlar amb en Pau Arbat, el responsable TIC de l’escola La Salle de Figueres, que col·laborava amb Coronamakers imprimint viseres amb l’ajuda del seu pare. Des de fa uns dies, el col·lectiu ja no només fabrica viseres i mascaretes, sinó que ara també fan salvaorelles i obridors de portes. A més, continuen desenvolupant altres objectes necessaris, com ara ulleres de protecció o oxímetres.

Una de les persones voluntàries de la comarca és la Beatriz Pla, de Bàscara: «Jo sabia imprimir en 3D amb les que hi havia a l’institut, però no n’havia muntat ni desmuntat mai cap», ens explica la docent. Ella no tenia impressora a casa, i tot i que feia dos anys que hi donava voltes, va ser quan va veure que des del TramunTEC (un grup que connecta tecnologia i el professorat de secundària) demanaven col·laboració per les viseres que estaven fent pels sanitaris quan finalment va decidir comprar-la. «Va ser el senyal definitiu», afegeix.

EL CATÀLEG. Van començar imprimint viseres de protecció, i ara ja fan mascaretes, salvaorelles i obridors de portes. La producció varia segons les necessitats que hi ha. «Fa uns dies ens van demanar si podíem fer salvaorelles perquè no n’hi havia», detalla la Beatriz. Els avisos i les comunicacions es reben a través d’un grup de Telegram. Aquest mateix grup serveix per resoldre dubtes i per donar solucions a possibles errors d’impressió. Quan no els demanen alguna peça en concret, cada col·laborador imprimeix segons les seves possibilitats. «El grup el formen voluntaris, i cada situació és diferent. Alguns han continuat treballant físicament al seu lloc de treball o bé des de casa», comenta la Beatriz.

Punts on s’imprimeix amb impressores 3D a la comarca

EL PROCÉS. «A nosaltres ens arriba un arxiu STL, que és un arxiu de l’objecte en 3D, i quan el poses dins el programa de slicer o loncheado, et converteix aquest objecte en capes de plàstic que ha d’entendre la impressora», explica la Beatriz. Aquests fitxers venen acompanyats de certs paràmetres que s’han de complir: «Ens donen els paràmetres mínims, perquè per exemple en el cas de les viseres tinguin la qualitat apta per un ús mèdic», afegeix la Beatriz. És com si ens enviessin un document en PDF per a una impressora de tinta, i ens avisessin que perquè sortís correctament s’hauria d’imprimir en blanc i negre i a doble cara, per exemple.

Com que cada model de peça necessita un determinat nombre de minuts fins a estar acabat, cada productor organitza la producció sobre la base de temps i material de què disposa. Quan les peces estan acabades, s’informa un bot del canal de Telegram que emmagatzema les dades. Amb aquestes dades s’organitzen les recollides: «Si es necessita el que has produït o es fa una recollida per la teva zona, passen a buscar-ho. Abans era Sanitat, ara Protecció Civil, o altres entitats», concreta la Beatriz. El material es porta als nodes, on es desinfecta i es prepara per a l’entrega final.

BENEFICI INDIRECTE. Amb aquesta xarxa de voluntaris, hospitals i entitats disposen de material per enfrontar-se al coronavirus d’una manera més segura. Però hi ha un altre benefici col·lateral derivat de la seva feina: les seves impressions han servit per descartar models que no complien les condicions necessàries per poder-se utilitzar adequadament. El fet que indirectament s’hagin convertit en un banc de proves, ha permès que ara grans indústries elaborin de forma més ràpida els models adequats. Aquesta producció industrial redueix significativament el nombre de minuts necessaris per produir el material. «Els nostres prototips han servit per veure quins són vàlids o no per a l’ús mèdic, i així s’han pogut escollir els que són més adequats per produir industrialment», afirma la Beatriz.

FINS QUAN? Tot i que la punta de demanda més gran de mascaretes i viseres sembla que ja ha passat, encara és necessària la feina de les «formiguetes obreres» com s’autodefineix la Beatriz. En el seu cas continuarà imprimint «fins que faci falta, o fins que se’ns acabin els diners i ja no puguem comprar més filament». Precisament aquesta és una altra manera de col·laborar: comprant l’apreciat filament que necessiten per produir el material. Per exemple, la web d’Impresoras3D.com és una de les moltes distribuïdores que ofereixen la possibilitat de comprar filament, que serà distribuït a entitats que s’encarreguin de produir material en la lluita contra la Covid-19.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li