Comencen les excavacions a la vila medieval de la Ciutadella de Roses

0
672

Els treballs d’aquest any es centren en la segona gran illa de cases situades entre el carrer Nou i la muralla


Potenciar el coneixement històric-arqueològic de la vila medieval, i els valors i projecció de la Ciutadella com a espai patrimonial i parc arqueològic. Aquests són els dos objectius de les noves excavacions arqueològiques iniciades a la Ciutadella de Roses a principis d’aquest mes de maig. Uns treballs impulsats des de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, i que tindran una durada de set setmanes. Les intervencions d’enguany es concentren a la zona est de la vila medieval. En concret es treballa en la segona gran illa de cases que ocupava l’espai oriental de la vila i que se situava entre el carrer Nou i la muralla. La intenció és restituir l’urbanisme del sector i la seva evolució històrica.

2.500 M2 DES DEL 2018. Aquesta campanya forma part de l’estratègia de treball iniciada fa quatre anys dirigida a la recuperació i estudi de la trama urbana de la vila medieval de Roses. Entre 2018 i 2021 s’ha excavat una gran illa de cases que se situava entre els coneguts com a carrer Major i carrer Nou i dues llargues vies que comunicaven la zona del port amb el monestir de Santa Maria. Aquesta tasca està ajudant a comprendre la història de la Ciutadella des del moment de creació de la fortalesa moderna i de tot el procés de desestructuració de la vila medieval i l’aprofitament de l’espai per als nous usos militars.

Un grup de treball a Ciutadella

Lluís Palahí, tècnic de la Càtedra Roses d’Arqueologia i encarregat de les excavacions, explica que «dels 10.000 m2 de superfície que ocupa la vila medieval de la Ciutadella, fins a l’any 2018 se’n coneixien tan sols uns 4.000. Les campanyes dels darrers anys han permès ampliar aquesta superfície fins prop dels 6.500 m2». Per Palahí, les descobertes d’aquests darrers anys representen un salt qualitatiu «molt important en el coneixement de la vila medieval i la seva evolució, fa molt més comprensible l’estructura urbana i ha posat a l’abast del públic més de 2000 m2 de nous espais visitables».

Un fet que també ha destacat l’alcalde Joan Plana: «tenim la sort que els resultats d’aquestes inversions es fan ben visibles. A part de l’enorme valor científic que té la tasca que fan aquests professionals, són molt perceptibles per part de la ciutadania tots els avenços i descobriments sobre el nostre passat que se succeeixen any rere any. Tenen, per tant, un valor científic molt important, però també patrimonial, turístic i fins i tot sentimental».

El Curs. Es preveu que en finalitzar aquesta campanya a finals de juny, comenci el IV Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna – Ciutadella de Roses, durant el qual es treballarà en alguns dels espais descoberts en aquest sector. El curs està adreçat a estudiants universitaris d’arqueologia i en ell es realitzen pràctiques de camp en arqueologia, acompanyades de tot un seguit de pràctiques tant de laboratori com de camp.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li