Comença la restauració i dignificació de l’espai natural de les basses del Terrisser

0
754

Les actuacions tenen un cost de 47.000 euros i es fan amb una subvenció d’Acció Climàtica per a espais naturals


Figueres posa fil a l’agulla per dignificar un dels seus espais naturals oblidats i en perill de desaparició. Es tracta de les basses del Terrisser, uns terrenys que l’Ajuntament va adquirir el 2018 i que ara ha començat a restaurar amb l’ajut d’una subvenció de la Generalitat.

L’INTERÈS DE L’INDRET. Les basses del Terrisser és una àrea d’elevat interès natural, geològic, paisatgístic i històric, inclosa a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya. Les Basses se situen al nord-oest de la ciutat, a 500 metres del castell de Sant Ferran, sobre el Puig de les Basses, i actualment el terreny on s’ubiquen és propietat de l’Ajuntament de Figueres. L’espai neix arran de la naturalització d’un antic punt d’extracció d’argila per fer terrissa, d’on prové el seu nom actual. Està format per diverses basses d’aigua (petits estanys) que conformen un ric ecosistema de flora autòctona, aus, ratpenats, amfibis, rèptils i insectes.

Al llarg de les últimes dècades aquest espai natural ha patit una degradació molt forta provocada per activitats humanes il·legals, com ara la caça furtiva o els abocaments indiscriminats de runa i altres deixalles. L’any 2018, l’Ajuntament va decidir adquirir els terrenys per poder-hi actuar, i el 2021 va instal·lar-hi una tanca de protecció per evitar-hi els usos irregulars.

Amb l’objectiu de poder recuperar l’espai i restaurar els seus hàbitats, l’Ajuntament de Figueres ha començat les obres de restauració amb una doble finalitat: millorar la qualitat ambiental de l’espai natural (recuperació de la biodiversitat, recuperació del patrimoni natural, restauració d’hàbitats autòctons, neteja i eliminació d’espècies invasores, etc.) i ordenar l’ús públic de l’espai, per tal que la ciutadania pugui accedir-hi amb normalitat i es puguin donar a conèixer les particularitats d’aquesta zona verda.

Les obres tenen un cost total de 47.023 euros, dels quals 31.239,5 provenen d’una subvenció del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, en el marc de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies.

Les obres s’haurien d’enllestir durant aquesta tardor i, un cop acabades, l’Ajuntament preveu organitzar activitats de difusió per a la ciutadania. Precisament la regidora Esther Marcos valora l’actuació per la recuperació de l’espai i «perquè la ciutadania hi pugui accedir».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li