Comença la quarta onada de les consultes independentistes a Navata i Riumors

0
993

A les nou del matí s’han obert els col·legis electorals dels 47 municipis que participen aquest diumenge en la que es ja la quarta onada de consultes d’independència simbòliques. Estan cridats a les urnes mig milió de catalans de municipis com Mataró (Maresme), Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Cerdanyola del Vallès (Vallès Oriental), entre d’altres. L’onada del 20J arriba amb l’ombra de fons del Tribunal Constitucional, que dilluns es reunirà per debatre la sentència de l’Estatut i els recursos de súplica de la Generalitat. A l’Alt Empordà es pot votar a Navata i Riumors.

490.000 catalans poden votar aquest diumenge –un dia abans de la reunió del TC que ha de tornar a debatre la sentència de l’Estatut i també els recursos de súplica de la Generalitat- en aquesta nova onada de consultes simbòliques per pronunciar-se a favor o en contra de la independència. Hi poden votar les persones de més de 16 anys que puguin acreditar que estan empadronades en algun dels municipis on es fa la consulta, xifra que finalment s’ha ampliat a 47 amb la incorporació aquest matí de Riumors.

Gairebé el 50% de la població amb dret a vot es concentra als cinc municipis del Baix Llobregat, entre els que hi figura Sant Feliu de Llobregat, amb 38.000 persones amb dret a vot. Precisament, a Sant Feliu de Llobregat la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència hi ha establert la central de dades nacional. La Coordinadora vol, d’aquesta manera, posar en valor la implicació d’un territori tradicionalment distanciat del moviment d’autodeterminació.

Al Baix Llobregat també es fan consultes a Cornellà de Llobregat -on va ser alcalde l’actual president de la Generalitat, José Montilla- (73.000 persones amb dret a vot); Sant Boi de Llobregat (69.000); Esplugues (40.000) i Olesa de Montserrat (18.000). Al Baix Llobregat entitats com la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà han fet campanya obertament a favor de la participació per votar en contra de la independència.

Pel portaveu de la Coordinadora Uriel Bertran amb la celebració de consultes al Baix Llobregat s’ha ‘dinamitat el cinturó roig’, on ‘semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l’autodeterminació’. En definitiva, una jornada amb ‘caràcter metropolità’ i ‘baixllobregatí’.

La ciutat amb més població amb dret a vot, però, és la capital del Maresme, Mataró, on poc més de 100.000 persones estan cridades a les urnes. En el cas de Mataró, l’organització de la consulta l’ha assumit el jurista Alfons López Tena al marge de la Coordinadora Nacional. D’entrada, l’entitat Mataró Decideix ha explicat que la capital del Maresme ha registrat un vot anticipat que supera el 12%, una xifra fins ara significativament superior a la de ciutats de dimensions similars on s’ha fet la consulta.

A Mataró hi ha situat el seu centre d’operacions la plataforma de càrrecs electes per l’autodeterminació ‘Decidim.cat’ i hi faran les valoracions els representants dels partits. En aquest sentit, valorarà els resultats per ERC el seu president, Joan Puigcercós, i per CDC el seu secretari general adjunt, Felip Puig. També hi faran valoracions al llarg de la jornada diversos representants de partits, sindicats, organitzacions juvenils i entitats culturals. Dirigents d’ERC i CDC també recorreran el territori diumenge per donar suport a les consultes.

A l’altre extrem, Sobremunt (Osona) és el municipi més petit d’aquesta onada de consultes, amb només 77 persones majors de 16 anys empadronades que tindran dret a vot, seguit per la Morera del Montsant (Priorat), 134 persones, i Mont-ral, (Alt Camp) amb 185. A banda de Mataró, una altra capital de comarca, Falset (Priorat), també hi decidiran 2.400 veïns.

En els 47 municipis que sotmeten a votació la sobirania catalana hi ha repartides 315 urnes instal·lades en 140 col·legis electorals. Capitals de comarca com Mataró o Falset celebren consulta per a la l’autodeterminació.

Entre les personalitats que es preveu que participin en aquesta jornada electoral destaca el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, veí de Cerdanyola. 

D’altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboren pel correcte desenvolupament de la jornada, que compta, com en les convocatòries anteriors, amb la presència d’observadors internacionals. Un d’ells és el lingüista nord-americà d’origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l’Ebre, com Garcia o Móra la Nova. L’altre és l’actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez, que ha intervingut a sèries de televisió com ‘Los Serrano’ o ‘Aguila Roja’ i a pel·lícules com ‘Días de Fútbol’ o ‘El otro lado de la cama’.

Després d’aquesta quarta onada de consultes sobre la independència, un total de 3 milions de catalans ja hauran tingut ocasió de votar sobre la necessitat de crear un estat català. El suport a la independència ha estat superior al 93%, i suma 476.000 vots. Després d’aquesta onada de referèndums simbòlics els promotors de les consultes encarar el repte del de Barcelona, previst pel 10 d’abril del 2011.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li