Clima

0
1585

Temps era temps era una formuleta que encapçalava molts contes infantils de l’estil de Folch i Torres. Eren com allò tan conegut de hi havia una vegada. Però de fet, una i altra el que pretenien era situar el lector en un temps passat i àdhuc irreal.

Però quan ens referim a la meteorologia, temps era temps pot iniciar un seguit comentaris que van des de l’observació més o menys personal: «Recordo que abans els hiverns eren mes llargs, la tramuntana durava set dies». O les cada vegada més innegables observacions objectives. L’escalfament progressiu i continus de l’aigua del mar, la desaparició d’espècies o la tòxica composició de l’aire en més i més ciutats en són unes però no pas les úniques que palesen l’evidència d’allò anomenat canvi climàtic.

El sector energètic es troba a la primera línia del debat climàtic perquè és, de molt, la major font d’emissions que provoca l’escalfament global. Curiosament, una cimera internacional sobre aquest tema s’enceta aquesta setmana a Madrid. Precisament, en una ciutat en què una de les mesures que va intentar el nou consistori municipal (format per la triple dreta PP, Vox i Ciudadanos) fou la supressió del projecte Madrid Centro, que com Barcelona i altres ciutats, pretén reduir el nivell de toxicitat de l’aire que respiren els seus habitants. Tot això em porta a una altra expressió sovint usada pel que fa a l’ecologia l’entorn.

En quin entorn se celebrarà aquesta trobada sobre l’emergència del canvi climàtic i l’ecologia? Gosaran els grans partits espanyols o internacionals anar en contra dels interessos dels que els folren abans, durant i després de la seva representació política? O dubto. Recordem que al Consell d’Administració d’Endesa, que segons s’ha publicat aquest darrer cap de setmana és la responsable (ella sola) del 10% de les emissions tòxiques, hi figuren Aznar o Zapatero. Mossegaran la mà que els dona menjar? O faran una bonica declaració d’intencions que no els faci semblants a carronyes com Bonano o Trump? Però, malgrat tot, em cal reconèixer que parlant de l’entorn també em cal recomanar una reflexió. Quin és l’entorn on sorgeixen, creixen i es mantenen aquests polítics? No es pot negar que un gran nombre dels qui patiran les conseqüències de la seva fatxenderia els han votat. Inconscientment, una mica tots participem d’aquesta bogeria de despesa energètica.

Ara comença el Nadal (un mes abans). Votarien un consistori que no enllumenés els carrers, que no contaminés l’ambient amb garlandes, que no posés arbres d’un sol ús o nadales a tot volum? Qui som? Què volem? I sobretot, què o a quins escollim?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li