Clara Peya: ‘M’agradaria que no existissin els marges, que no hi hagessin límits entre tu i els altres’

0
779

L’artista empordanesa treu el pròxim 26 de febrer el seu nou treball, ‘Perifèria’, que tracta sobre «aquella gent que també parla, però que no se l’escolta»


Des del 2011, que cada any treu un disc. Està planificat?
Al contrari. Em contraprogramo, vull dir que vaig massa ràpid entre treball i treball.

Oficialment Perifèria apareixerà el 26 de febrer. Què ens hi trobarem?
Parla de la diversitat, de les perifèries reals. D’aquella gent que també parla però que no se l’escolta. Parla d’haver normalitzat un sistema que deixa a la gent a fora.

Quan parla de normalitat, es refereix a la d’ara o a la d’abans de la pandèmia?
Em refereixo al sistema capitalista que tenim. No m’agrada la paraula normalitat. Implica que ha d’existir una cosa que no ho sigui.

Vostè forma part d’aquesta perifèria?
Sí. Bé, no. Emocionalment sí. Tots podem trobar les nostres raons. Tot i que realment no puc dir que formi part de la perifèria real. Va bastant lligada als privilegis.

La perifèria real?
Si. Són aquells que queden fora del nucli. Aquella gent que parla i no se l’escolta. Volem ser un altaveu per a aquesta gent que hem obligat a estar fora.

Nosaltres hem «allunyat» aquesta gent?
Sí. Sense voler hem fet sentir gent fora. Els hem situat a la perifèria. Aquest treball també parla d’això. El discurs que faig va lligat i dirigit a la majoria del tipus de públic que tinc, que és de classe mitja. A mi m’agradaria que no existissin els marges, que no hi hagessin límits entre tu i els altres.

Aquest treball evoca tot això?
Està clar que hi ha un punt d’egocentrisme quan surts a l’escenari. Vols compartir el que tu vols dir. Jo, com la resta, tinc aquest punt, però dintre de saber-ho, amb la meva música vull transmetre coses.

Al teaser de Perifèria comenta que per crear un tema necessita fer un aprenentatge. Que ha après amb aquest treball?
Encara estic aprenent. El procés comença quan es gesta i finalitza quan s’acaba. L’hem fet molt lentament. Amb alguns problemes entre l’equip, tots estàvem més irascibles per la situació actual. Ha costat molt, però estic molt contenta del resultat.

Com creu que anirà aquesta nova aventura?
Realment no sé que passarà. Serà un disc que econòmicament no podré recuperar. Però només per les accions que hi ha, ja ha valgut la pena. Una d’elles és l’aliança amb Alba Flores i Ana Tijoux per crear una cançó que es destinarà per ajudar al col·lectiu de l’associació Jornaleras de Huelva en lucha.

Estan fent la gira abans de la sortida oficial de Perifèria. De fet, aquest divendres actuen a la Cate de Figueres. Com afecten les restriccions als directes?
La gent ja ha assimilat aquestes mesures. La gent aplaudeix, comenta i gaudeix, però ja no crida com abans. No sé si algun dia tornaran a ser com eren abans.

Tot i això, sort en tenim de vostès, que ens continuen oferint cultura.
La gent el que vol es que la sacsegin. La cultura és la clau per obrir aquestes portes. Per obrir-se pas i per fer-nos anar més enllà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li