Clam unitari de l’Empordà i el Vallespir per demanar a França que reobri les fronteres

0
822

Més de mig miler de persones es van mobilitzar diumenge per protestar contra el tancament de passos secundaris


Continua el malestar dels veïns dels pobles transfronterers de l’Alt Empordà i el Vallespir. Si fa unes setmanes l’hostaleria de la zona ja es va queixar pel tancament de la frontera, aquest cap de setmana han estat els veïns que han sortit per demanar que s’aixequin les restriccions. Tal com havia avançat HORA NOVA, el punt de trobada era el pont del Riu Major, que tot i estar al terme municipal d’Albanyà, és el pas que en condicions normals connecta els municipis de Maçanet de Cabrenys i Costoja.

Més de mig miler de persones s’hi van concentrar diumenge al matí per reclamar al govern francès que reobri la circulació entre països, tancada ara per evitar la immigració il·legal i per alerta antiterrorista. A l’acte hi van assistir veïns, alcaldes i altres personalitats de pobles transfronterers. Asseguren que el tancament dels passos és «un escàndol» i alerten que està perjudicant «greument» la vida social i econòmica d’aquests municipis (recordem que els veïns dels pobles transfronterers estan exempts de les limitacions de mobilitat imposades per la covid-19).

Durant la jornada reivindicativa, es van anar succeint els parlaments amb les actuacions musicals. Els alcaldes dels pobles afectats no comparteixen els arguments del govern francès. L’alcaldessa d’Els Banys d’Arles, Maria Costa, per exemple, considera que és «un escàndol» que l’executiu gal mantingui aquesta mesura, i demana que es tinguin en compte les necessitats dels ciutadans de la zona. Costa veu en el tancament de la frontera «una penyora que França fa pagar a Espanya» i recorda que es tracta «d’un lloc de pas». «No té res a veure amb el terrorisme, ni amb la immigració ni la pandèmia ni els narcotraficants. Tots sabem per on es pot passar a través del riu Muga», va assenyalar diumenge.

La seva homòloga a l’altra banda de la frontera, l’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, va recordar que més enllà d’una afectació econòmica «evident», el tancament «complica la vida als ciutadans». Bosch va explicar que molts veïns de Costoja —primer poble de la banda francesa–—baixen habitualment a buscar serveis bàsics a Maçanet, i ara no ho poden fer.

I una de les situacions més paradoxals la va viure l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, que va haver de fer una volta de més d’una hora per poder anar al lloc on es feia la protesta, que està dins del seu terme municipal. «És una situació de vergonya», va assenyalar en els parlaments. Una frontera que està bloquejada amb blocs de formigó que impedeixen la circulació just abans de l’entrada en territori francès, a tocar de Costoja. Una situació que els batlles consideren «inadmissible i lamentable».

OBRIR ABANS DEL 30 D’ABRIL. Fins a dia d’avui l’única data que s’ha fixat per a la reobertura dels passos fronterers és la del 30 d’abril, segons va comunicar el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska. Des de la Generalitat, però, asseguren que es produirà abans, malgrat que oficialment l’Estat francès no s’ha pronunciat. El delegat de la Generalitat a la Catalunya del Nord, Josep Puigbert, va assenyalar diumenge que tenen informacions que confirmen que en les properes setmanes França aixecarà les restriccions. Tot plegat, després de la carta que va fer arribar el mateix Puigbert al primer ministre francès, Jean Castex.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li