Ciutat morta?

0
2757

Aquest cap de setmana va cĂłrrer un vĂ­deo per les xarxes socials en el qual es podia veure un individu, bastant jove, armat amb un pal de gran envergadura al semĂ for del carrer Nou de Figueres a l’altura del carrer Sant LlĂ tzer. El noi anava parlant en la seva llengua amb una actitud amenaçadora, mentre s’apropava als cotxes que allĂ  esperaven la llum verda que els deixĂ©s continuar el seu trajecte. La situaciĂł podria haver acabat molt malament, perĂČ el vĂ­deo no mostrava el desenllaç i no sabem si finalment la GuĂ rdia Urbana va intervenir. Aquest vĂ­deo Ă©s un exemple mĂ©s del clima que es viu a la ciutat, on sĂłn massa freqĂŒents les notĂ­cies relacionades amb l’incivisme que ha acabat convertint-se en quelcom sistematitzat.

Qualsevol figuerenc o, fins i tot, qualsevol persona que visiti Figueres, sovint té una impressió clara que resulta transversal i coincident: la ciutat viu una situació de decadÚncia devastadora. La nostra vila ha anat perdent oportunitats de futur, mentre Girona i el seu centralisme la fagocitaven i els successius governs figuerencs han estat incapaços de trobar-li un lloc a la ciutat en el nou panorama.

Davant d’aquesta conjuntura s’han assegut a veure com Figueres es pansia davant dels seus ulls, com es degradaven els seus barris i com la seva reputaciĂł de cara a l’exterior s’anava desfent. Hem perdut la nostra essĂšncia, ja no som el punt de referĂšncia comercial al nord de Catalunya. Ara la ciutat ja no genera tants llocs de feina com abans i viure-hi resulta car, entre altres coses, per la quantitat excessiva d’impostos que s’hi paguen, val a dir. Els carrers sĂłn bruts i descuidats, les zones verdes estan plenes d’escombraries i tots els barris, inclĂČs el centre, sĂłn cada cop mĂ©s insegurs. AixĂ­, les famĂ­lies que s’ho poden permetre marxen a viure a pobles propers, que s’han convertit en municipis dormitori de la classe mitjana figuerenca. I d’aquesta manera Figueres s’estĂ  morint sense que ningĂș hi posi remei.

No obstant aixĂČ, Pere Casellas va dir fa unes setmanes a les seves xarxes socials que es feien tasques de manteniment a la Plaça de l’EstaciĂł perquĂš «la ciutat estĂ  viva». I no ha pogut estar mĂ©s desencertat. Podria haver parlat dels incĂ­vics i els delinqĂŒents que maltracten la ciutat, destrossen el mobiliari urbĂ  i embruten els carrers. PerĂČ no, va fer servir aquest eufemisme, que resulta massa semblant al que Orwell utilitzava a la seva novel‱la 1984, on els noms dels ministeris de la dictadura del Gran GermĂ  eren el contrari al que feien referĂšncia, essent el Ministeri de l’Amor qui s’encarregava de les tortures o el Ministeri de la Veritat qui difonia les mentides. I amb aquesta tĂšcnica de «doble pensament», Casellas espera que acceptem com a vertader el que Ă©s clarament fals: que Figueres estĂ  viva.

Encara que el vicealcalde i el govern en ple vulguin fer-nos combregar amb rodes de molĂ­, els figuerencs ja no ens els creiem, perquĂš vivim el dia a dia de la nostra ciutat. Ara toca deixar de vendre fum i parlar clar, unint forces amb un pla de ciutat que aturi la decadĂšncia devastadora que viu la vila, perquĂš si no es fa, Figueres acabarĂ  morint i els responsables tindran nom i cognom.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li