Cistella xifra en 2,7 M€ els danys pel tornado i Navata els situa en el mig milió

0
1756

A Terrades, l’altre municipi afectat, encara no han tancat l’informe amb les quantitats econòmiques en pèrdues


 

Gairebé deu dies després del tornado que va assetjar almenys tres municipis de l’Alt Empordà ja s’han fet públiques les primeres xifres de danys. A Cistella calculen que les pèrdues arriben als 2,7 milions d’euros, i a Navata pugen fins als 500.000 euros. L’altre municipi fortament afectat va ser Terrades, però en aquest cas encara no s’han tancat les quantitats econòmiques.

ELS MUNICIPIS. Sens dubte, Cistella es va endur la pitjor part pel pas del tornado del passat 7 de gener. L’alcalde, Enric Gironella, diu que hi ha 52 famílies afectades per desperfectes diversos, una de les quals s’ha quedat sense casa. A més, 12 edificis de propietat municipal s’han vist malmesos. Gironella diu que de la xifra total, la major part se l’emporten els particulars perquè els danys en edificis i espais públics se situen al voltant dels 300.000 euros. La voluntat de l’Ajuntament és aconseguir que els indrets afectats (que abasten també els municipis de Navata i Terrades) siguin declarats «zona catastròfica». El batlle admet que serà complicat però que aquesta consideració permetria ajudar a aquells particulars que no disposen d’assegurances. Mentrestant, el poble intenta tornar a la normalitat i ja s’han començat a reparar alguns dels desperfectes. De fet, l’Ajuntament ofereix als afectats llicències d’obra a «cost zero». En aquest municipi, el tornado va malmetre cinc granges, va destrossar una casa i parcialment una altra. En el primer cas, el matrimoni de gent gran que hi vivia ha hagut de marxar i la finca s’haurà d’enderrocar. En el cas de l’altra masia, els propietaris s’han traslladat a una altra part de l’edifici mentre no es repari la part que el vent va destruir. També hi ha hagut afectacions a l’escola, a l’Ajuntament, al camp de futbol, a l’església i al centre cívic, entre altres.

ÀNGEL REYNAL

A Navata l‘alcalde, Jaume Homs, ha explicat que encara no tenen les xifres tancades però que calculen que els danys se situaran al voltant dels 500.000 euros. El gruix més important se l’emporten els dos pivots de reg que el vent va fer malbé al seu pas pel municipi. També, però, han registrat danys en fanals, façanes i cobertes d’edificis públics i privats. A més, el tornado va malmetre quatre granges, dues de les quals actualment estan en desús. A Terrades, el consistori encara no ha acabat de quantificar els danys i l’alcalde, Isidre Felip, admet que serà «complicat». El que sí que ha detallat és que els forts vents van afectar 18 propietats privades, dues granges i el santuari de la Salut de Terrades.

ADMINISTRACIONS. En la qüestió dels ajuts, de moment, la Diputació de Girona s’ha compromès a estudiar una línia de subvencions per reparar edificis i espais públics i assessorar particulars. D’altra banda, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà es farà càrrec de la retirada de les restes d’uralita de les cobertes i instal·lacions que el vent es va endur. Aquest procés s’ha de fer amb molta cura perquè en la composició s’hi inclou amiant, un residu contaminant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li