Cistella i Terrades estudien demanar la declaració de zona catastròfica pel tornado

0
1664

Cistella va celebrar ahir un ple extraordinari per activar els tràmits i ja s’ha posat en contacte amb representants de la Diputació de Girona i del Departament d’Interior.


 

Teulats ensorrats, arbres caiguts, carreteres tallades, cotxes aixafats, el servei elèctric interromput durant 12 hores i, sobretot, por, molta por. Són algunes de les conseqüències que va deixar el fenomen meteorològic que diumenge va arrasar Cistella i Terrades, els efectes del qual també van afectar Navata i Darnius. Una columna d’aire amb una amplada d’entre 100 i 300 m que el Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat com “un possible tornado de categoria EF1 o EF2”.

A l’hora de tancar aquesta edició encara s’estaven avaluant els danys, però ja se sabia que eren molt importants. A Terrades, demà (dimecres) el tècnic municipal atendrà els afectats i l’alcalde, Isidre Felip, calcula que “en dos o tres dies” ja tindran una primera quantificació. Però a Cistella tardaran una mica més. Els desperfectes hi van ser majors, i fins i tot hi ha dues famílies (un matrimoni nonagenari del centre i els inquilins d’una granja dels afores) que han hagut de deixar els seus domicilis. Per això els dos ajuntaments es plantegen demanar que es declari la zona catastròfica. De fet, a Cistella ahir mateix van celebrar un ple extraordinari per activar els tràmits, i ja s’han posat en contacte amb representants de la Diputació de Girona i del Departament d’Interior.

Tot va passar a quarts de vuit del matí, quan una mànega d’aigua acompanyada d’un vent huracanat (superior als 150 km/h) va assotar una zona d’entre 15 i 20 quilòmetres. 787 abonats de diversos pobles es van quedar sense llum (el vent va arrencar una part del cablejat i Endesa va haver d’instal·lar grups per restablir el subministrament) i, pocs minuts després, va tornar la calma. Tot i que no es va haver de lamentar cap víctima, els danys materials van ser devastadors. L’alcalde de Cistella, Enric Gironella, assegura que «no havia vist mai» un fenomen com aquest, i es mostra amoïnat pels veïns. «Estem acostumats a tramuntanades fortes, però mai de la vida no m’hauria pogut imaginar una cosa com aquesta», va revelar. I el president de la Societat de Caçadors de Terrades, Joan Sala, va afegir: «Ja vam ser conscients al primer moment que no era tramuntana».

La carretera que uneix els dos pobles va quedar parcialment tallada. Durant tot el matí els Bombers, les ADF i veïns amb retroexcavadores no van donar l’abast per retirar troncs del mig de la calçada. I el panorama a dins dels nuclis urbans no era gaire millor.

A la plaça de l’Ajuntament de Cistella el sostre del centre cívic, que pesava més de 1.000 kg, va volar uns 30 metres i va aixafar dos cotxes que hi havia aparcats a prop. Els contenidors d’escombraries i una jardineria urbana van quedar bolcats al mig de la plaça, algunes xemeneies van caure al mig del carrer i diverses teulades es van ensorrar.

La propietària del restaurant de la plaça, Carolina Sanmartín, recordava que havia tingut molta por perquè no sabia què estava passant: «De cop hem sentit un cop molt fort i hem vist com sortia volant l’extractor de la cuina i cedia una part de la teulada», va explicar. I l’alcalde va afegir que «hi ha molt mobiliari urbà afectat, moltes cases danyades i sobretot pagesos i comerciants de la zona a qui els ha fet malbé part del negoci». Una de les granges més afectades va ser Can Pujol, on el tornado va arrencar les teulades que refugiaven el bestiar, va tirar parets a terra i va arrencar arbres.

Diumenge al matí els Bombers van fer una quarantena de serveis relacionats amb el vent i la pluja, la majoria a l’Alt Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li