Cinc municipis de la comarca preparen un pla de gestió forestal que abasta 3.855 hectàrees

0
1365

Els propietaris de boscos de Capmany, Agullana, Cantallops, Darnius i la Jonquera treballaran conjuntament


L’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà està preparant un Pla tècnic de gestió i millora forestal conjunta que abastarà 3.855 hectàrees de Capmany (1.681,50 ha), Cantallops (740,20 ha), Darnius (520,60 ha), Agullana (490,90 ha) i la Jonquera (422,20 ha). Es tracta d’un instrument d’ordenació previst en la normativa catalana que tindrà una vigència d’almenys 20 anys, prorrogables a 10 més.

Els propietaris inclosos en l’àmbit afectat s’hi podran adherir voluntàriament, i si ho fan tindran diversos avantatges, com per exemple beneficis fiscals, prioritat en l’atorgament de subvencions, accés a la certificació forestal que garanteix al consumidor que la fusta (o qualsevol producte forestal) procedeix d’un bosc gestionat de forma sostenible, una assegurança de responsabilitat civil gratuïta (del Centre de la Propietat Forestal) i possibilitat d’accés a una assegurança contra incendis, o facilitat per fer rompudes o transformació a pastures incloses dins la planificació.

El pla alt-empordanès compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, i també del Centre de la Propietat Forestal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

El projecte s’ha dividit en tres fases temporals. Entre l’octubre del 2019 i el gener d’aquest 2020 es van fer els treballs previs a la redacció (amb reunions tècniques, visites a empreses locals, difusió del projecte, trobades amb propietaris…). Actualment s’està redactant el pla, per després entregar-lo, revisar-lo i, si es compleixen les previsions, aprovar-lo el desembre d’enguany. I a partir del 2021 començaria la tramitació d’adhesions de propietaris forestals al pla aprovat.

MÉS DE 6 MILIONS. El Consell de Govern va acordar la setmana passada que aquest 2020 el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destinarà 6.226.315 euros en ajuts per a la gestió forestal sostenible. Emmarcats en el Programa de desenvolupament rural 2014-2020, aquests diners permetran a les entitats locals propietàries de boscos fer-hi feines de planificació i de gestió sostenible. I també subvencionaran els treballs de prevenció d’incendis que fan els ajuntaments i les ADF, com ara el manteniment de camins, les franges protectores o la construcció de punts d’aigua, entre altres.

A més, la convocatòria també preveu una línia per a la restauració de zones afectades per incendis, ventades i altres catàstrofes naturals (tant en boscos públics com privats); l’ajut per a ramaders que fan el manteniment de zones estratègiques per a la prevenció d’incendis amb bestiar, i la modernització de les empreses amb ajuts a la compra de maquinària més moderna, eficient i sostenible.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li