Cavalcant cap a la diversificació

0
1505

Un estudi finançat pel Consell Comarcal destaca la importància que pot adquirir el turisme eqüestre a l’Alt Empordà


En el marc de les accions que s’estan impulsant des de diversos àmbits per intentar desestacionalitzar la temporada turística, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha finançat un estudi pioner que pot obrir una nova via, diferent de totes que s’havien proposat fins ara: desenvolupar el sector eqüestre per atraure visitants durant tot l’any. La diagnosi -que s’ha inclòs al projecte “Activitats eqüestres, una alternativa econòmica en zones rurals”, coordinat pel grup Leader ADRINOC- descriu la situació actual i fa una sèrie de propostes per desenvolupar el que considera una potencialitat.

El document comença destacant un fet inqüestionable: que tot i ser una comarca amb un fort potencial natural, l’oferta turística de l’Alt Empordà gira a l’entorn de la costa, la cultura i l’art. I afegeix que les activitats relacionades amb el món del cavall poden ser un element clau per dinamitzar les zones més rurals. En aquest sentit, adverteix que el potencial és important perquè hi ha diversos elements que afavoreixen aquesta alternativa, com una bona oferta de serveis, patrimoni natural i cultural, una xarxa de senders ja definida, un bon nombre de fonts i cursos fluvials, o un clima idoni.

De fet, de les 28 rutes que ofereixen les tres empreses del sector més importants de Catalunya (Panorama Trails, Catalonia Trails i Trek & Ride), 24 transcorren total o parcialment per l’Alt Empordà.

TRIPLE VESSANT. L’informe recorda que, tot i que la vessant esportiva és la que està més estructurada i acotada, el sector eqüestre també inclou una vessant turística i una altra de social, que és la que està menys desenvolupada però, alhora, la que està prenent més força en termes d’innovació, emprenedoria i oferta de serveis.

Segons les últimes dades del Servei d’Ordenació Ramadera de la Generalitat, l’Alt Empordà és la quarta comarca amb més explotacions de Catalunya: a 5 de desembre de 2016, n’hi havia 170. D’aquestes, 98 són de producció-reproducció i 72, les que es consideren explotacions de tipus especial (ensinistrament, manteniment, teràpies, turisme…). I aquí s’hi inclouen 24 explotacions d’oci que es poden especialitzar en activitats turístiques i 15 clubs hípics.

Segons aquestes mateixes dades, el 80% dels municipis de la comarca tenen alguna explotació equina registrada. I la cultura del cavall hi està molt viva en comparació amb altres territoris, ja que milers de particulars tenen cavalls.

PROPOSTES. Tot i aquesta cultura, a l’Alt Empordà no hi ha rutes específiques. Per això l’estudi destaca que seria interessant fer una prospecció dels senders actuals per identificar quins poden ser aptes pel pas dels cavalls. Paral·lelament, les empreses enquestades fan diverses propostes per potenciar el sector, com ara treballar més amb les escoles, millorar la comunicació amb les administracions, establir preus orientatius comuns, crear una associació d’equinoterapeutes o recuperar fires sectorials, entre d’altres.

Paral·lelament, l’estudi determina que les entitats i agents vinculats a la promoció del territori també han de preveure aquesta nova via. Per això des d’Empordà Turisme ja han començat a buscar sinergies entre empreses turístiques i empreses del sector eqüestre. I entre altres accions futures, pel setembre estan preparant el Dia del Cavall.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li