Castelló d’Empúries, capital de la llengua i la literatura catalana durant dos dies

0
2275

El 13 i 14 d’abril se celebraran a Castelló les Jornades de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans


 

Aquest 2018, la Generalitat de Catalunya ha declarat l’Any Carles Fages de Climent, per recordar el cinquantè aniversari de la mort del poeta. Castelló d’Empúries és, precisament, un dels espais cabdals de la geografia literària de l’escriptor. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Catalans ha decidit celebrar les Jornades de la Secció Filològica en aquest municipi alt-empordanès. Durant dos dies, el divendres 13 i el dissabte 14 d’abril, es reflexionarà sobre la construcció literària de l’Empordà i el pes que ha tingut en la fixació de la llengua catalana. També s’aprofitarà l’avinentesa per recordar la figura del filòleg castelloní Modest Prats i de Maria àngels Anglada, que va fer de l’Empordà la seva terra d’adopció. Els actes tindran lloc a la capella de Santa Clara del municipi.

ESCRIPTORS EMPORDANESOS, CONVIDATS. La inauguració de les jornades serà el divendres a les 5 de la tarda, a càrrec de Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, i de Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. La mateixa tarda se celebraran diverses ponències, al voltant de la literatura, amb professors i filòlegs de la Universitat de Girona i escriptors empordanesos. Després de l’obertura de les jornades Míriam Cabré parlarà sobre trobadors i, seguidament, Sadurní Martí farà una ponència sobre poetes i mecenes de la poesia catalana al segle XIV. A les sis de la tarda, Francesc Montero s’endinsarà en el món literari de Fages de Climent, Josep Pla i Manuel Brunet. Mita Casacuberta, l’escriptor de Begur, Adrià Pujol, i el figuerenc Vicenç Pagès participaran en una taula rodona sobre la construcció literària de l’Empordà. La jornada finalitzarà a les 8 del vespre amb un concert d’orgue de Pau Riuró a la basílica de Santa Maria.

UNES JORNADA DE DOS DIES. El segon dia de la trobada parlaran també professors universitaris i membres de l’IEC. Començarà Francesc Feliu, a les 11 del matí, qui reflexionarà sobre l’Empordà en l’imaginari de la llengua. El poeta gironí Narcís Comadira intervindrà amb la ponència titulada «Llengua meva malalta». Joan Vallès descobrirà al públic els noms, la cultura popular i la literatura de l’Alt Empordà, mentre que Isidor Marí i Josep Maria Nadal llegiran, per acabar, textos de Modest Prats. L’alcalde, Salvi Güell, i Maria Teresa Cabré seran els encarregats, novament, i pels volts de les dues del migdia, de cloure les jornades.

ENTRADA LLIURE. Les activitats estan obertes al públic i l’assistència és gratuïta. Els actes estan organitzats per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració del Museu d’Història Medieval i el Centre d’Estudis Trobadorescos del municipi i de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

L’OBJECTIU DE L’INSTITUT. L’IEC és un centre de catalanística, que consta de cinc seccions i promou la recerca de la cultura catalana. Des del 1990, la Secció Filològica de l’entitat visita indrets de la geografia lingüística del català amb un doble objectiu: donar a conèixer el seu treball als diferents actors del territori i informar-se de l’estat de la llengua i de les reivindicacions de la gent del país.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li