Carreteres tallades, camps inundats i ponts descalçats: els efectes de la pluja

0
1452

Tot i els danys, l’aigua també ha deixat seqüeles positives, ja que el Port de la Selva podrà prescindir de la dessalinitzadora


 

Les intenses pluges que van caure durant tota la setmana passada van provocar desperfectes i complicacions en diversos municipis de l’Alt Empordà. Al voltant de Figueres, per exemple, el dijous -que va ser el dia més intens- es van haver de tallar quatre vies: la carretera de les Forques, el camí del cementiri de Vilatenim, el passallís del camí de can Lel (camí Vell del Far, a l’altura del Manol) i el vial que connecta la C-260 amb el camí vell de Vilatenim. En alguns punts els rius i les rieres es van desbordar i van inundar camps, i la Guàrdia Urbana de Figueres va activar el Pla Municipal de Protecció Civil en fase d’alerta.

Mentrestant, a la façana més litoral de la comarca la pluja també hi va provocar alguns desperfectes. A Roses, per exemple, es van inundar diversos carrers i el fossar de la Ciutadella va oferir una imatge inèdita: va quedar ple d’aigua. A més, també es va haver de tallar el carrer Port del Reig. També hi va haver inundacions a municipis com Cadaqués o la Selva de Mar. I en aquella mateixa zona, es van registrar petites esllavissades a les carreteres GI‑613, que uneix Cadaqués i el Port de la Selva, i GI-612, que uneix el Port de la Selva amb Llançà.

En aquests casos les vies no es van haver de tallar, però sí que es va haver d’interrompre la circulació de vehicles a la carretera que porta a Sant Pere de Rodes. A més, al municipi selvatà també es va descalçar un dels ponts que creua la riera pel camí de Ronda, a l’altura de la Vall.

En aquest cas, però, les pluges també hi van portar notícies positives, ja que l’Ajuntament podrà retirar la dessalinitzadora que va haver d’instal·lar a l’agost per garantir el subministrament d’aigua de boca a la població. L’aparell sanejava l’aigua d’un aqüífer que, amb les poques pluges dels darrers mesos, s’havia salinitzat massa per al consum humà. Però amb les precipitacions d’aquestes últimes setmanes les reserves s’han ampliat, i està previst que en els propers dies baixin els nivells de sal. Uns nivells que aquest estiu havien arribat als 3.000 mg/l, quan el límit màxim de potabilitat és d’entre 800 i 850.

Paral·lelament, el consistori del Port de la Selva continua treballant per resoldre definitivament el problema. A llarg termini, la solució passarà per connectar la xarxa municipal amb el pantà de Darnius-Boadella. Però mentre no es pot executar aquesta actuació, l’Ajuntament té previst connectar-se amb la xarxa de Llançà, que ja s’abasta de l’embassament, per poder transferir des del municipi veí l’aigua que no necessita.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li