Carlos Álvarez: «Vilamalla ha deixat de ser un poble agrícola per ser un poble industrial»

0
1251

L’alcalde del municipi explica que un dels projectes que més il·lusió li ha fet dels seus mandats ha sigut aconseguir, finalment, la construcció de la nova escola municipal. Explica, també, que un dels objectius del govern era dotar la zona industrial de tots els serveis per així garantir un bon desenvolupament de les activitats econòmiques. Va ser un dels primers polígons a tenir fibra òptica


 

Com explicaria el poble de Vilamalla a algú que no l’ha visitat mai?
Doncs explicaria que fa més de quaranta-cinc anys era un poble totalment agrícola i la gent vivia de l’agricultura. No hi havia grans terratinents, però a partir de la propera connexió amb l’N-II, el pas ferroviari i l’autopista, es va començar a desenvolupar el poble com a sòl industrial, ja que no n’hi havia gaire a la comarca, i ara, quaranta-cinc anys després, podem dir que Vilamalla ha deixat de ser un poble agrícola per ser un poble industrial amb més de 200 activitats industrials i 1.200 habitants, dels quals una bona part viuen a la zona residencial.

Podríem dir que és un dels motors econòmics més importants de l’Alt Empordà?
És el polígon més important, de referència de la comarca i dels més destacats de la província.

Quins llocs d’interès destacaria dels nou quilòmetres quadrats de terme municipal?
El nucli antic és una zona d’interès, és un poble amb més de mil anys d’història, i tot el que és l’entorn de l’església, que és del segle xi, n’és el més representatiu. Vilamalla representa el que és un poble empordanès, ja que geogràficament està ben bé al centre de l’Empordà. L’entorn del poble és agradable de passejar i hi ha una zona de connexió molt bonica entre Garrigàs i Siurana d’Empordà.

Un altre dels espais representatius és el rentador.
Ja fa al voltant de trenta anys que es va reformar i es manté com a espai simbòlic pel poble. Antigament, les famílies hi rentaven la roba i s’ha volgut mantenir, ja que era un punt de trobada de la gent que antigament vivia a Vilamalla.

Un altre dels motors del municipi és l’escola, finalment desenvolupada com a tal.
L’escola és el mirall d’un poble i s’ha d’intentar mantenir-la i millorar-la. Hi ha molta demanda de gent dels pobles del voltant per venir a l’escola de Vilamalla i això és de valorar. Per a mi és un orgull poder tenir aquesta escola, ja que durant tota la meva etapa d’alcalde, després de quinze anys, podem dir que hem aconseguit l’escola que tenim ara, i és motiu d’orgull.

Un altre espai d’allò més ben valorat és la zona esportiva. Està previst fer-la créixer més?
Vilamalla sempre ha apostat per l’esport i sempre hi ha hagut clubs esportius vinculats al municipi. Al voltant del camp de futbol es va fer la piscina, la pista multiesportiva, el pavelló, les pistes de petanca, un pump track i ara hem fet pistes de pàdel. En aquest sentit, la demanda era creixent, hem fet una tercera pista i ja ens demanen la quarta. I la novetat és que s’ha constituït un club de pàdel per poder gestionar-les i així poder competir i federar-se.

Anant als seus quinze anys de mandat, quins projectes en destacaria?
Amb quinze anys n’hi ha hagut molts. Sempre he tingut la sort de comptar amb un gran equip que s’ha mantingut com a grup durant aquest temps, i la unió i l’objectiu que ens vam marcar ha superat del tot les nostres expectatives. Sempre hem tingut la idea de reorganitzar el nucli, ja que la nostra obligació com a Ajuntament és oferir els serveis bàsics que, constitucionalment, hem de tenir. El nostre deure és donar els serveis bàsics perquè la població pugui viure amb condicions, com ara: aigua, llum, claveguera, pluvials, enllumenat…, i hem aconseguit aixecar tots els carrers del municipi, de la zona residencial i una part també de la zona industrial, per dotar-los de tots els serveis. Aquest és un projecte que, encara que no es vegi, i ben al contrari, més aviat molest perquè és un procés complicat, cal pensar que és important per poder tenir i garantir aquests serveis. A més, quedaran fets per molts d’anys. El poble tenia serveis que comptaven amb instal·lacions fetes de fa cinquanta o seixanta anys i s’havia de fer tota aquesta remodelació. D’altra banda, el projecte de l’escola també és important per a nosaltres. Veure que ara és una realitat és molt important, conjuntament amb les millores com les de dotar les zones industrials de tots els serveis perquè els promotors pugui fer la seva activitat amb garanties. Hem pogut fer una subestació elèctrica de 80 MVA i aconseguir ser el primer polígon industrial de la zona que té fibra òptica. La suma fa que siguem el segon municipi de Catalunya a tenir els seus polígons industrials diferenciats per comptar amb una certificació de qualitat. Això sempre ho hem tingut molt present; encara que, a vegades, els polígons hagin estat una mica abandonats, nosaltres pensem que les zones residencials han de tenir tots els serveis i ha d’haver-hi bona qualitat de vida perquè la gent emprenedora generi activitat. Durant aquest temps hem fet moltes altres coses, sempre hem duplicat el pressupost i sense endeutar l’Ajuntament de Vilamalla ni apujar impostos. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li