Carles Puigdemont: ‘L’Empordà sempre ha estat un lloc magnètic per mi, no hi ha dia que no pensi en tornar-hi’

0
1926

Dies abans de la celebració de les eleccions municipals i europees, l’oficina de Waterloo de Carles Puigdemont va oferir a la premsa comarcal una entrevista amb l’expresident de la Generalitat. Les preguntes es van respondre el dimecres 22 de maig des de Bèlgica, on Puigdemont hi està instal·lat des de la tardor del 2017, després que el govern espanyol apliqués l’article 155


En el seu record deu perdurar encara la seva darrera passejada pública per la ciutat de Girona abans de marxar a l’exili. És així?
En tinc un record molt emocionat i un punt agredolç per la duresa de la repressió que va venir després. No l’oblidaré en la meva vida. La mobilització de la gent de Girona és molt espectacular. La continuo notant, a través de les connexions, les visites i els missatges que m’arriben.

Quin record té de la darrera passejada en llibertat per l’Alt Empordà?
L’Empordà sempre ha estat un lloc magnètic per mi. No hi ha dia que no pensi en tornar-hi. És l’escenari de molts records agradables i, n’estic segur, ho serà també de moltes coses bones que hi farem. Serà molt emocionant poder-hi tornar.

Quan podrà tornar a Catalunya?
Cada dia penso i treballo per tornar a Catalunya, però fer-ho sabent que l’Estat espanyol garantirà els meus drets, al contrari del que passa ara.

Quina és la relació que té amb Oriol Junqueras?
La que ens permet la presó i l’exili. Li he escrit diverses vegades, però sobretot tenim notícies a través de terceres persones. Amb Oriol Junqueras i amb altres presos. Un exemple de contactes són les cartes que vaig donar a en Jami Matamala perquè la fes arribar als presos, i que el passat 21 de maig, per exemple, va donar en persona a en Raül Romeva al Senat.

Creu que podrà recollir l’acta d’eurodiputat?
La pregunta no és tant si jo recolliré l’acta de diputat, sinó si l’Estat pensa respectar les regles del joc de la UE i permetre que jo tingui l’acta i em garanteixi els drets polítics. La setmana passada en Jami Matamala va tornar a Catalunya després de més d’un any a l’exili per poder anar a recollir les credencials com a senador i anar al Senat a prendre possessió del càrrec. Per tant, ha de ser possible. La Junta Electoral no se n’ha sortit posant traves a la nostra candidatura.

Què necessita Europa per reaccionar en el cas català?
Fa dos anys el cas català no estava a l’agenda europea, almenys amb la intensitat que hi és arran del referèndum de l’1 d’octubre. Europa cada vegada és més conscient dels dèficits democràtics de l’Estat espanyol i cada vegada són més les condemnes a parlaments europeus al fet que hi hagi presos polítics a la UE. La tàctica de la repressió de l’Estat espanyol no convenç a Europa. Per això que és important que siguem al Parlament Europeu, per seguir denunciant-ho i explicar des de l’exili la realitat catalana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li