Carles Lagresa: “Espolla camina cap a un futur on la gent s’arreli al poble, sobretot la gent jove”

0
1530

√Čs l’alcalde d’Espolla des de fa gaireb√© deu anys i en aquesta entrevista desgrana quin √©s el present i tamb√© el futur del municipi. En destaca projectes com ara l’esperada depuradora o les feines de millora i condicionament del nucli urb√† d’Espolla. D’altra banda, explica la gran quantitat de patrimoni cultural i paisatg√≠stic que t√© el terme municipal de gaireb√© 50 km2, entre d’altres


Com s’est√† vivint la pand√®mia al poble d’Espolla?
Doncs ha estat i és un any complicat com a la majoria de pobles, hem tingut algun cas de covid-19, però és cert que tenim molt de terme municipal; durant el confinament menys estricte la gent podia sortir al llarg dels 44 km2 de terme municipal, i suposo que això ens va permetre passar millor el confinament que en ciutats grans.

Aquest 2021 fa deu anys que n’√©s l’alcalde. Qu√® en destaca?
N’hem passat de tots colors, eh? Vam comen√ßar en plena crisi econ√≤mica i recordo que els primers anys pat√≠em de tresoreria i hav√≠em de trucar a la Generalitat perqu√® els costava pagar el fons de subvencions, llavors tamb√© hi havia tot el que t√© relaci√≥ amb la llei Arsal, que no pod√≠em gastar els romanents, hi havia poques inversions, etc. I aix√≤ √©s nota, sobretot a pobles petits com el nostre, ja que tenim pocs ingressos propis.

I els pressupostos, normalment, són baixos.
S√≠, els pressupostos s√≥n justets i parlo de mem√≤ria, per√≤ diria que el pressupost m√©s alt que hem tingut al llarg d’aquests deu anys √©s de 600.000 euros. Tot i aix√≤, amb aquests deu anys hem renovat la piscina municipal i hem tirat molts projectes endavant. De fet, un altre projecte que encara no hem pogut inaugurar, per√≤ ja est√† obert, √©s el centre c√≠vic El Sindicat, on hi ha la biblioteca municipal, i a la planta baixa del mateix edifici hi tenim un local per entitats del poble, ja que som un municipi amb bastants associacions.

√Čs un poble petit, per√≤ amb for√ßa teixit associatiu. √Čs aix√≠?
Hi ha teixit associatiu i s’ha anat mantenint. Ens costa molt fer arrencar al jovent, i √©s cert que no ens n’hem acabat de sortir, tot i que l’associaci√≥ est√† en funcionament, per√≤ val a dir que ens costa m√©s enganxar-los. I d’altra banda, tenim les entitats dels grallers, fa quatre anys vam tornar a arriar el Club Esportiu Espolla, tamb√© comptem amb l’Associaci√≥ cultural que porta la Fira de l’Oli, tamb√© hi ha els Amics de la Fraternal que organitzen activitats durant l’any… I per aix√≤ hem creat aquest local al centre c√≠vic, on cada entitat t√© el seu espai i lloc de trobada.

A finals del 2020 s’han rebut diferents subvencions de la Diputaci√≥ de Girona. On s’han invertit?
La Diputaci√≥ de Girona va traient l√≠nies de subvenci√≥ durant l’any, √©s cert que la subvenci√≥ m√©s gran √©s el Fons de Subvencions de la Diputaci√≥, que s√≥n prop de 40.000 euros anuals, i justament enguany amb els diners que rebem pavimentarem de nou la pla√ßa Sant Jaume, que √©s on hi havia l’antic Ajuntament i on hi ha l’edifici del centre c√≠vic El Sindicat, i la idea √©s fer-ne una zona de vianants i intentar treure els vehicles que hi aparquen. Ens arriben petites subvencions, i √©s cert que hi ha anys que ens han donat m√©s diners, per exemple, la rehabilitaci√≥ de la piscina municipal es va finan√ßar amb la subvenci√≥ d’Esports de la Diputaci√≥ i recordo que amb la partida d’Esports tamb√© vam canviar les banquetes del camp de futbol, enguany tamb√© l’hem demanat per canviar el reg del camp de futbol municipal, i van arribant petites subvencions que si vas sumant l’una amb l’altra, aconsegueixes alguna cosa.

Abans de comen√ßar l’entrevista, hem trepitjat el nucli d’Espolla i n’hem descobert part del seu patrimoni. √Čs, potser, poc conegut?
Potser √©s un d√®ficit que tenim a l’hora de gestionar-ho internament, ja que tenim la p√†gina web una mica abandonada…Per√≤ √©s veritat que en l’√†mbit local, com a B√© d’Inter√®s Nacional tenim el Castell d’Espolla, i tamb√© est√† catalogada la fa√ßana de la Societat la Fraternal i diferents ponts. I externament, a Espolla tenim d√≤lmens, menhirs, l’estany, les dues ermites rom√†niques, l’Ermita de sant Mart√≠ de Baussitges i l’Ermita de sant Gen√≠s d’Esprac, que en aquesta darrera √©s on fem el romiatge cada any, que l’any passat per la pand√®mia no es va poder fer, i enguany finalment el farem amb un format m√©s light,el 5 de juny.

El poble est√† als peus del Parc Natural de l’Albera i est√† poc ¬ęexplotada¬Ľ aquesta situaci√≥. Per qu√®?
Hi ha rutes, a Espolla ens travessa el GR11, i vam fer una acci√≥ juntament amb la gent de Rab√≥s perqu√® la ruta no passava per dins del nucli urb√† i ara est√† rastrejat i la ruta passa pels nuclis. Un cop arribes a Rab√≥s, pots anar cap a Sant Quirze de Colera o per aqu√≠ Espolla. I la veritat √©s que ve gent, eh? Tenim tamb√© la Ruta dels Aspres, que vam fer conjuntament amb Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes, amb l’antic consorci dels Aspres, que s’ha acabat diluint en associaci√≥.

Fa la sensaci√≥, per√≤, que no tenen la d√®ria d’altres pobles de promocionar-se molt i molt.
Potser no tenim la necessitat que tenen altres pobles de promocionar-se, ja que considerem que ve molta gent a Espolla, entre la Cooperativa i el pas del Coll de Banyuls, apleguem molts visitants. El pas del Coll de Banyuls, que ara est√† tancat i a veure si es pot obrir aviat, fa que vingui molta gent de la Catalunya Nord. I un dels exemples n’√©s la Fira de l’Oli. Quan fem aquesta fira, diria que un 50-60% de p√ļblic √©s de la Catalunya Nord, per tant, el pas del Coll de Banyuls serveix perqu√® la gent vingui i es quedi a Espolla, per√≤ tamb√© √©s una comunicaci√≥ directa amb la comarca, ja sigui amb Figueres o amb part de la costa, com pot ser Roses, Llan√ß√†, El Port de la Selva.

Parlava de l’oli, un dels productes d’uni√≥, juntament amb el vi, del municipi. Diria que n’√©s el motor econ√≤mic?
S√≠, la Cooperativa √©s pr√†cticament l’√ļnica ind√ļstria que tenim, √©s cert que hi ha els restaurants, les botigues de queviures i carnisseries, per√≤ la cooperativa √©s l’eix econ√≤mic del poble. Justament ahir est√†vem de visita a l’espai i hi ha una quarantena de socis viticultors i m√©s d’un centenar de viticultors i productors d’oli. La Cooperativa ha absorbit tres cooperatives m√©s (Sant Climent Sescebes, Masarac, i la del Ricardell ara ja fa molts anys, i hi ha socis de fora del poble, per√≤ sens dubte √©s un dels eixos econ√≤mics del poble.

I l’escola, com la tenim?
L’escola la tenim b√© i √©s un dels projectes m√©s importants que hem fet durant aquests deu anys de mandats pol√≠tics. Quan els mitjans em demaneu per l’escola explico que va ser una de les primeres reunions, la primera vaja, que vam tenir amb la Generalitat de Catalunya. Vam anar a demanar diners per rehabilitar l’escola, perqu√® era una escola rural on no s’havia fet massa cosa, nom√©s canviar les obertures, per√≤ l’interior era molt antic. De fet, √©s l’escola on vam anar la gent de la nostra generaci√≥ i per aix√≤ estava vella. D’aix√≤ ja en fa cinc anys i pr√†cticament tenim una escola modernitzada, amb calefacci√≥ de biomassa.

Diuen que el futur va per aquí.
S√≠ i va molt b√©, funciona molt b√© la caldera de biomassa. Escalfem l’escola i tot el recinte, √©s a dir, el menjador escolar i la sala polivalent, amb biomassa. I √©s una biomassa que genera el poble, a trav√©s de la pinyolada de la cooperativa. I el mateix trull d’oli de la cooperativa surt de la caldera, tenim un conveni de col¬∑laboraci√≥ entre l’Ajuntament i la Cooperativa per l’explotaci√≥ de la caldera de biomassa. Portem sis anys amb aquesta caldera i el resultat √©s molt positiu, ara hem demanat una subvenci√≥ per portar la xarxa de calor fins a l’edifici de l’Ajuntament d’Espolla, de fet, quan la vam instal¬∑lar, ja vam demanar la m√©s gran per aix√≠ poder ampliar la xarxa de calor durant els pr√≤xims anys.

Què em pot avançar dels projectes relacionats amb el parc eòlic?
De moment a Espolla, oficialment, no ens ha entrat res. El que s√≠ √©s veritat √©s que hi ha empreses que ens han vingut a tocar la porta i a informar-se de la predisposici√≥ del consistori. Sempre els dic el mateix, estem parlant de projectes molt grans i penso que √©s una decisi√≥ que no pot prendre un sol equip de govern. En l’√†mbit comarcal hauria d’haver-hi un eix de com ha de ser el projecte i d’on s’han de col¬∑locar els aerogeneradors o les plaques fotovoltaiques. I d’altra banda, penso que quan s√≥n projectes tan macro, el poble ha de dir-hi alguna cosa. Ens van explicar que la vida √ļtil del parc e√≤lic serien uns 30 anys i la intenci√≥, si ens arriba, √©s consultar al municipi qu√® vol. L’equip de govern avui hi √©s, per√≤ dem√† ja no ho sabem, i potser deixem el poble hipotecat per les dues bandes, eh? Tant si hi ha parc e√≤lic per tot el que comporta paisatg√≠sticament i d’altra banda, per deixar d’ingressar uns diners al municipi que potser acaben al poble ve√≠.

Fa poc el consistori va elaborar el Pla Normatiu 2021. Hi ha moltes novetats?
Tenim pendent una ordenan√ßa municipal de condicions est√®tiques. Portem la gesti√≥ de l’aigua municipal i justament ara tenim un projecte exposat al p√ļblic per renovar la part del poble que ens falta per l’aigua potable, i hi afegim la xarxa d’aig√ľes plujanes i la xarxa de telecomunicacions soterrada, i dic aix√≤, perqu√® la primera fase va ser el 2011 i ja vam comen√ßar a treballar les condicions est√®tiques. Els calaixos dels comptadors de llum ja els vam condicionar amb la singularitat de cada fa√ßana, revestint les caixes de la mateixa manera que les fa√ßanes. I el mateix hem fet ara amb l’obra de paviment de diferents carrers.

Foto: Àngel Reynal

El nom d’Espolla dona joc a infinitat de bromes. D’on surt el nom?
Exactament no ho sabem [entre riures]. Hi ha la teoria que és Espodolia, que és la unió del pronom salat davant i podolia, que volia dir torre de guaita.

Durant els anys de mandat potser ens han trucat 3 o 4 r√†dios de l’Estat preguntant-nos sobre el nom d’Espolla, a m√©s a m√©s, al costat tenim Rab√≥s i els fa molta gr√†cia. De fet, fa quatre dies sort√≠em a un programa d’Antena3 sobre noms curiosos.

Cap on camina Espolla?
Camina cap un futur on la gent s’arreli al poble, sobretot la gent jove. La nostra idea √©s preservar i rejovenir el poble i dotar-lo de serveis. Des de fa un parell de mesos que tenim fibra √≤ptica a trav√©s d’una empresa de Banyoles, fa molt de temps que treballem amb ells i finalment l’hem fet arribar i la gent n’est√† molt contenta. D’altra banda, estem elaborant el Pla d’Obres amb el paviment d’alguns carrers i tamb√© tenim en marxa el projecte de la depuradora, amb l’ACA, i un cop tinguem el projecte caldr√† veure com s’executa i qui la gestiona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li