Carles Lagresa: “A Espolla hi ha una dotzena de dòlmens i un parell de menhirs i volem fer-hi diferents rutes”

0
727

El batlle d’Espolla explica quina és aquesta essència característica del municipi i desgrana quins són els punts d’interès que hi ha avui al poble. Lagresa ens avança un dels projectes que té entre mans des de l’equip de govern i amb col·laboració de veïns i coneixedors de la zona: rutes per conèixer la història megalítica d’Espolla. Es tracta de tres rutes diferents: una curta, una mitjana i una llarga, per l’entorn del poble


Com explicaria Espolla a algú que no l’ha visitat mai?
Primer de tot diria que Ă©s un poble on la gent s’hi sent bĂ©, i facis el que facis sempre ve gent, com ara la Fira de l’Oli o la Trobada de Cantadors… Val a dir que Ă©s un poble que tenim dèficit d’habitatge, gairebĂ© tot Ă©s llogat i comprat per segona residència i tenim molts immobles per rehabilitar. Però tot i això, el definiria com a poble integrador i on ha vingut molta gent a viure.

El creixement de població va lligat amb la pandèmia?
No del tot, tenim el cas d’una família que vindrà a viure-hi d’aquí a poc, però és cert que ara mateix hi ha molta gent que està aquí passant les seves vacances i ens diuen que no té res a veure passar el confinament en un entorn com aquest que en qualsevol altre lloc com ara Barcelona.

Espolla està envoltat per l’Albera, entenc que aquest factor us porta molt turisme de natura. És així?
Sobretot senderisme, ens passa el GR-11 per dos punts i això dona molta vida al poble i també perquè tenim la sort, sempre ho dic així, de tenir l’Oficina d’Informació del Paratge Natural de l’Albera aquí, i és cert, ve molta gent per informar-se. La llàstima és que no la tenim oberta cada dia, només els dissabtes i diumenges durant l’hivern i a l’estiu entre setmana. És un tema que ens hauríem de plantejar i mantenir-la sempre oberta.

Una de les curiositats és el jardí botànic autòcton que acompanya aquest equipament.
Deu fer ben bé vuit anys que amb la gent del Cau de la Marieta de Vilabertran i el guarda forestal vam reestructurar el jardí de gespa que hi havia amb plantes autòctones, arbustos, algun arbre i plantes aromàtiques de l’Albera.

Què en destacaria del patrimoni d’Espolla? Es coneix poc que teniu un castell al bell mig del poble.
És un antic castell, el que passa és que actualment hi ha habitatges i cases rurals integrades dins. El que queda del castell són les muralles internes i la portalada. És un Bé d’Interès Local i el que es manté de l’essència és el pati interior i la portalada.

A part de patrimoni i natura, teniu dos dels ingredients més importants: oli i vi.
És patrimoni paisatgístic, dies enrere en reunions amb la cooperativa es parlava d’això, el Celler porta més de 30 h, de vinya que és un patrimoni paisatgístic que si la cooperativa no hagués creat aquesta secció s’haurien arrancat o serien camps. Ara fa 30 anys la totalitat de conreu era vinya i olivera, i ara depèn de quins sectors, fan una mica de llàstima, perquè són camps sense conreu, i seria bo mantenir al màxim les vinyes i les oliveres.

Entre conreus hi destaca també un gran ventall d’història megalítica, què ens en pot destacar?
També tenim el dèficit i al llarg d’aquest any volem impulsar una ruta amb cara i ulls, de fet la nostra idea és fer tres rutes perquè tenim molt de patrimoni megalític: hi ha una dotzena de dòlmens i un parell de menhirs i l’objectiu és fer tres rutes, una de més curta i dues de més llargues que inclogui els dòlmens, la font del Conill i una tercera ruta que voltés tots els dòlmens i també les dues ermites.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li