Capten imatges inèdites de dofins mulars alimentant-se en aigües del cap de Creus

0
860

Els cetacis mengen peixos i espècies de les xarxes de pesca de les embarcacions d’arrossegament


Imatges inèdites que s’han pogut captar en aigües del cap de Creus i que tenen a veure amb la presència dels dofins mulars a la zona. L’entitat SUBMON està darrere del projecte d’investigació COSTtERA, que ara mateix es troba en fase preliminar. Tot i això, ja hi ha conclusions destacables, com ara que els dofins mulars s’alimenten en xarxes de pesca d’arrossegament.
La investigació s’ha fet en col·laboració amb les confraries de pescadors de Roses i Llançà, que han permès instal·lar càmeres a les seves embarcacions per enregistrar el que s’ha convertit en les primeres imatges submarines que retraten com es comporten aquests dofins. La responsable del projecte, Carla A. Chicote, remarca que «almenys les imatges són inèdites pel que fa al Mediterrani occidental i la península Ibèrica».

LA RELACIÓ AMB LA PESCA. Fins ara se sabia que aquesta espècie estava íntimament relacionada amb les embarcacions d’arrossegament i que les seguien, però no s’havien obtingut dades sobre com s’alimentaven a través de les seves xarxes. Si s’hi endinsaven o bé es menjaven els peixos atrapats a l’exterior. Els enregistraments han permès constatar que els mulars neden al voltant de les xarxes, buscant aliment i extraient peixos que han quedat atrapats a la part exterior. Tot i que ara per ara no s’han observat dofins nedant completament dins de la xarxa, sí que s’ha detectat un individu nedant a l’inici de la xarxa, amb mig cos dins i mig fora. De moment, tampoc s’ha observat cap interacció de risc per als animals, però els experts constaten que cal continuar-ho investigant per poder tenir dades més concloents.

METODOLOGIA. Els enregistraments no han estat fàcils perquè s’han hagut de fer a 100 metres de profunditat. A la vegada, l’equip d’investigadors ha estat enregistrant dades estandarditzades del comportament en superfície dels dofins i prenent fotografies per poder identificar els diferents individus.

SUBMON va engegar al gener el projecte, que compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i està cofinançat pels fons europeus FEMP. Aíxí es fa un pas més dins l’estudi del dofí mular que l’entitat va engegar l’any 2017. L’objectiu és entendre millor i saber més coses sobre el comportament d’aquests cetacis en xarxes d’arrossegament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li