Capmany ja ho té tot preparat per a la Festa del Ranxo

0
764

Aquesta és una de les festes més tradicionals de la població i és també el ranxo més antic de Catalunya, segons alguns documents locals


El Ranxo de Capmany és el més antic de Catalunya, segons acredita documentalment el cronista local Climent Llosa. Se’n té referència des de l any 1763 i cal saber que el Ranxo de Capmany també és membre fundacional de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC).

EL RANXO. Molt antigament, el ranxo es cuinava amb els ingredients que els veïns del poble donaven, en el recapte que encara avui es fa el diumenge abans del dimarts de Carnestoltes. En l’actualitat es compren i la carn abunda molt més que les patates i la granussa. Val a dir que, des de sempre, el ranxo el fan les dones cuineres que estan a càrrec de cada perol, i això esdevé tot un grau no fàcil d’aconseguir, apunten des de l’organització. D’altra banda, els ajudants són indistintament homes i dones. També cal saber que és molt tradicional i esperat l’esmorzar que el mateix dimarts es cuina a la plaça. Es fa una truita de xuia i botifarra que és deliciosa.

A Capmany, és festa local el dimarts de Carnestoltes. Això fa que els infants, com que no tenen escola, rodin per la plaça i ja visquin aquesta tradició des de ben petits, aprenguin a estimar-la i es garanteixi el relleu generacional. El programa que il·lustra aquesta pàgina detalla tots els actes, als quals esteu convidats.


  • Pots consultar el suplement de Carnaval, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li