Cantallops fa memòria de Toldrà

0
1342

Cada any se celebrarà una activitat cultural per recordar les llargues estades del compositor al poble


 

Un quadre de Ramon Casas, una escultura de Josep Llimona i una composició d’Eduard Toldrà. Així va posar en valor el president Quim Torra el músic català, durant l’acte commemoratiu del 60è aniversari de la seva mort celebrat dissabte a la tarda a Cantallops i organitzat pel celler Vinyes dels Aspres. En aquest lloc (era la casa dels sogres) Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895 – Barcelona, 1962) hi passava els estius i allà mateix —encara es conserva el piano— va compondre moltes de les seves grans obres. L’acte, una barreja de llibres, música i vi, batejat amb el nom de «Temps Toldrà», té la intenció de celebrar-se anualment.

Aquesta singular activitat cultural, realitzada als peus de l’Albera, es va iniciar amb la presentació del primer llibre d’una col·lecció dedicada al músic. En aquest volum, Giravoltant al maig, es recull la seva correspondència amb dos intel·lectuals coetanis del compositor, Manuel Clausells i Josep Carner, i es complementa amb un recull historiogràfic sobre l’òpera còmica El giravolt de maig. El recull epistolari, que va presentar el musicògraf Albert Ferrer Flamarich, té molta relació amb la cèlebre peça musical, però també esdevé una font documental sobre el món cultural barceloní entre el 1922 i el 1936.

La segona part del volum ofereix una informació molt acurada sobre aquesta òpera, considerada emblemàtica dins del teatre líric català, amb text de Carner, on apareixen fotografies, reproduccions de programes, retalls de premsa i altres documents. Curiosament, la presentació es va fer al mateix paratge on Toldrà es va inspirar per composar-la, un lloc conegut com «la taula del bosc» de can Casas o del bosc de la Plana, situat a pocs metres del cellers i des d’on es divisa un paisatge excepcional sobre la comarca fins a arribar a la mateixa badia de Roses.

Posteriorment es va oferir un concert, al pati del celler, amb una primera part de peces clàssiques i una segona amb sonets per a violí i piano del compositor, interpretats per Anna Cassú (piano) i Eszter Schütz. També es va estrenar la reducció musical a piano i violí de la sardana El bac de les Ginesteres, del mateix Toldrà. L’acte va comptar amb la presència del president Quim Torra, gran amant de la seva música i coneixedor de la trajectòria del compositor, que va glosar en el seu parlament. La vetllada va finalitzar amb un tast de vins a l’eixida de la casa.

Cal recordar que el 21 de juny de 2018 el polític català, aleshores com a president de la Generalitat, ja va estar al mateix celler per assistir igualment a un acte commemoratiu semblant. La voluntat dels organitzadors és que aquesta cita tingui continuïtat els propers anys sota el nom de «Temps Toldrà» i que inclogui diferents activitats a l’entorn de la seva obra i el moviment noucentista.

LA CONNEXIÓ AMB CANTALLOPS. El celler té les instal·lacions al mas anomenat Can Batlle, casa pairal de l’esposa d’Eduard Toldrà, Maria Sobrepera, i un lloc que va acollir l’artista durant dècades, especialment durant la temporada d’estiu, i que li va servir per inspirar-se. El seu biògraf, Manuel Capdevila, explica que «des d’aquí van sorgir innombrables sardanes, sovint amb noms del lloc: bac de les Ginesteres, Salou, Cantallops, Puig Neulós…, així com obres tan reconegudes com la citada Giravolt de maig o els lieds basats en cançons recollides a l’entorn».

Eduard Toldrà va ser un gran intèrpret de violí i director de prestigi al capdavant de l’orquestra municipal de Barcelona, de la qual fou el primer director. Alhora fou el principal exponent del noucentisme musical, amb unes obres que destil·len subtilesa i identificació amb el país i són molt apreciades per intèrprets i melòmans, com va destacar Torra en el seu parlament. El vincle amb Cantallops es va iniciar el 10 d’agost de 1920 quan el músic tocava al ball de la festa major de Castelló d’Empúries. Li va cridar l’atenció una noia molt guapa, la Maria Sobrepera, de la qual s’enamorà des del primer moment.

El festeig no va ser fàcil. Segons explica el seu biògraf, Manuel Capdevila, «durant tres anys, Toldrà escrigué cada dia una carta o una simple postal a Maria, a Cantallops, explicant-li el que feia, tenint molta cura del que escrivia, ja que sabia que les seves paraules serien també llegides per la seva mare». La fermesa del músic i el prestigi creixent que tenia arreu de Catalunya van fer decantar la balança i el 1923 es van casar a Cantallops. Si fins aleshores el músic havia composat 36 obres, en els anys següent —i fins a la seva sobtada mort el 1962— en va elaborar un centenar més, la majoria de les quals inspirades durant les seves estades al poble. I la majoria a la taula del bosc proper a la casa familiar. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li